Manifest hergebruik meubelen

Zaterdag 06 mei 2023

Ikea, Marktplaats en anderen ondertekenen een manifest om levensduur van meubels te verlengen: hergebruik moet het nieuwe normaal worden.
Manifest hergebruik meubelen

Deze week was de aftrap van The Reuse Alliance, een alliantie van zestien partners bestaande uit meubelbedrijven, duurzame veranderaars, kringloopwinkels, reparateurs, tweedehands platforms en wetenschappers. Ze ondertekenen het manifest, met daarin hun visie op en afspraken over een circulaire meubelsector in 2030. Dat is hard nodig, om verspilling van grondstoffen en verbranding van materialen tegen te gaan. Uiteindelijk moet hergebruik het nieuwe normaal worden in Nederland, net als hoogwaardige en duurzame banen in de reparatiesector.

 

Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 247 miljoen kilo meubels weggegooid. Die belanden op de afvalberg en worden grotendeels verbrand. De verbranding van de materialen, vooral van kunststof, heeft een grote CO2-impact. Het produceren van meubels ook, en dus is het zonde om ze weg te gooien voordat ze versleten zijn. Organisaties die zich bij The Reuse Alliance aansluiten, zetten daarom in op hergebruik en langere levensduur. Dat kan gaan om tweedehands, refurbishment en reparatie. Zo willen we het aantal meubels dat onnodig op de afvalberg belandt, fors verminderen.

 

In februari 2023 is het Nationaal Programma Circulaire Economie gepresenteerd door staatssecretaris Vivianne Heijnen (Nederlandse Ministerie van I&W, Infrastructuur en Waterstaat), die kortgeleden ook al in het nieuws kwam door de UPV-Textiel. Levensduurverlenging is daar een belangrijke pijler in, naast ecodesign en hoogwaardige recycling. Dit visiedocument is een antwoord op het Nationaal Programma, het laat zien hoe de meubelsector werk maakt van circulariteit.

 

Het consortium volgt in de aanpak het markttransformatiemodel van André Nijhof en Lucas Simons: 'We pakken aan wat nu nodig is in deze transitiefase en pakken vijf thema’s aan (consumentengedrag, pilots in de retail, onderwijs, professionaliseren reparatiesector en retourlogistiek). Een belangrijk lange termijndoel is het creëren van hoogwaardig en duurzaam werk in de reparatiesector in Nederland.'

 

Pilots gericht op reparatie van meubels en de verkoop van tweedehands producten zijn een belangrijke activiteit van de alliantie. Zo ontwikkelt Ikea een reparatieservice in samenwerking met sociale ondernemingen vanaf september. Marktplaats experimenteert met een pilot met verbeterde retourlogistiek van meubels. In juni opent Livelikethis een volledig duurzaam woonwarenhuis met reparatieloket in Zwolle, in samenwerking met het circulair ambachtscentrum Waardering en regionale onderwijsinstellingen.

 

The Reuse Alliance bestaat momenteel uit Ikea, Trendhopper, Vitra, Livelikethis, Marktplaats, Pos, Branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie (CBM), Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN), Het Groene Brein, The Substitute, Ikcirculeer, Stichting Repair Café International, Milieu Centraal en De Transitieagenda Consumptiegoederen, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

 

Daarnaast wordt er een bredere beweging gestart, waarbij ieder zich mag aansluiten. Producenten, retailers, wetenschappers, duurzame veranderaars, zzp’ers, vrijwilligers en burgers.Links

www.bkn.nl
www.cbm.nl
www.circulaireconsumptiegoederen.nl
www.goldschmeding.foundation
www.hetgroenebrein.nl
www.ikcirculeer.nl
www.ikea.nl
www.kringloopwinkels.nl
www.marktplaats.nl
www.milieucentraal.nl
www.repaircafe.org
www.reusealliance.nl
www.thesubstitute.nl
www.trendhopper.nl
www.vitra.nl

Tags

nieuws, interieur, meubelen, hergebruik, alliantie, samenwerking, doel, circulair, reparatie, reparatiecafe, onderwijs, branchevereniging, retouren, logistiek, retail, onderwijs, termijndoel, langetermijn, tweedehands, verkoop, economie, staatssecretaris, visie, document, #reuse, #reusealliance, #ikea, #trendhopper, #cbm, #marktplaats,#bkn, #circulaireconsumptiegoederen, #goldschmedingfoundation, #hetgroenebrein, #ikcirculeer, #kringloopwinkels, #milieucentraal, #repaircafe, #thesubstitute

Gerelateerd nieuws
Partnership Nobel Capital en Comafin
De Comafin Groep, een vooraanstaande franchiseorganisatie in de woninginrichtingsbranche, heeft een samenwerking aangekondigd met Nobel Capital Partners.
lees verder
Groei omzet detailhandel in oktober
De Nederlandse detailhandel zet bijna 5% meer om in oktober, het volume daalt heel licht, zo meldt het CBS.
lees verder
 
Montis stelt Rigo voor
lees verder
Duurzaamheid en innovatie centraal
Optimale vooruitzichten voor Techtextil en Texprocess 2024: een hoog niveau van vraag en internationaliteit in combinatie met een uitstekende mate van innovatie
lees verder
Netwerkborrel in Milaan
De Interieur Club organiseert wederom de netwerkborrel tijdens Milaan Design Week en hiervoor kunnen nu kaarten besteld worden.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden