Licht is van levensbelang

Woensdag 07 april 2021

In het kader van Wereldgezondheidsdag (7 april) vraagt de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) aandacht voor het gebrek aan goed en voldoende licht.
Licht is van levensbelang

Op de dag van zijn oprichting organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) jaarlijks de Wereldgezondheidsdag. Er is dan extra aandacht voor vaak onbekende oorzaken van ziekte. Volgens de NSVV is er onvoldoende aandacht voor het effect van effect van licht op welzijn, humeur en zelfs op gezondheid.

 

Het gebeurt volgens voorzitter John de Joode nog te vaak dat gebouwen vol hangen met de meest duurzame lampen in prachtige industrieel vormgegeven armaturen, maar dat er onvoldoende oog is voor het licht. NSVV is ruim 80 jaar geleden opgericht als brancheorganisatie voor professionals en inmiddels brengt de organisatie bij een steeds breder publiek het belang van goed licht onder de aandacht.

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat daglichtsimulatie een positief effect heeft op het bioritme. Het bioritme is de motor van slaappatronen, eetpatronen, lichaamstemperatuur, leer- en werkprestaties. Te weinig licht kan dit proces nadelig beïnvloeden en kan leiden tot gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress, concentratieproblemen of zelfs depressie.

 

Dit jaar publiceerde de NSVV ’10 tips voor verlichting van de thuiswerkplek’, omdat mensen nu vaker en langer thuiswerken. Het aanpassen van de kleur en de intensiteit van het licht volgens de stichting effect op welzijn en gezondheid. Warmwit licht zorgt voor ontspanning en rust, en de koele variant zorgt voor energie. Door kunstlicht in combinatie met daglicht op de juiste manier toe te passen, wordt een uitgebalanceerd dag- en nachtritme gecreëerd dat het natuurlijke bioritme versterkt, wat aanzet tot meer activiteit. De brochure gratis downloaden kan hier.Links

www.nsvv.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, project, kantoor, retail, home office, thuiswerk, thuiswerkplek, werkplek, winkel, licht, verlichting, lamp, #nsvv, #nederlandsestichtingverlichtingskunde, #wereldgezondheidsdag

Gerelateerd nieuws
Blokker verkoopt Casa
De familie Blokker verkoopt de van oorsprong Belgische interieurketen Casa aan de Nederlandse investeerder Globitas en het management.
lees verder
Non-food februari -30 procent
De detailhandel heeft in februari 2,8% minder omgezet dan in februari 2020, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 4,5% lager. Door de aanhoudende strenge corona maatregelen leed de non-foodsector een fors omzetverlies.
lees verder
Naar het circus
Italiaanse verlichtingsfabrikant Karman presenteert de nieuwe Circus collectie. Deze lijn bestaat uit drie hanglampen van geblazen glas.
lees verder
Design District naar november
De interieurdesign beurs Design District is verplaatst naar het najaar en wordt nu van 3-5 november georganiseerd in de van Nelle Fabriek Rotterdam.
lees verder
 
Minerale design inspiratie
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden