Invloed van kleur

Zaterdag 01 juni 2024

Tarkett publiceert kleurenstudie over invloed van kleur in leeromgeving.
Invloed van kleur
Invloed van kleur

Uit een kleurenstudie, uitgevoerd door vloerenfabrikant Tarkett, blijkt dat kleurgebruik in het interieur van onderwijsinstellingen van invloed is op de mentale toestand, het geheugen en de prestaties van leerlingen. 'Tijdens de ontwerpfase van het interieur is het van belang er rekening mee te houden dat de perceptie van kleur varieert voor elk individu en in elke levensfase. Om ruimtes voor elk onderwijsniveau en bijbehorende leeromgevingen optimaal in te richten,' zo deelt Tarkett in deze studie inzichten op het gebied van kleurgebruik.

 

Kleur laten aansluiten bij ontwikkeling

'Kleur heeft invloed op onze mentale toestand, geheugen en prestaties. Elke omgeving is, net als elk individu, uniek en kan verschillende kleurbehoeften uitdrukken. Kinderen en jongere mensen hebben behoefte aan direct contact met kleur, maar de gevoeligheid voor kleur is niet voor iedereen hetzelfde. Kleur beïnvloedt psychomotorische vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en ruimtelijke waarneming,' zo meldt de vloerenfabrikant.

Om kleur op een doordachte en functionele manier te benaderen, werkte Tarkett samen met kleurexperts uit verschillende landen. Samen hebben zij kleurpaletten ontwikkeld die geschikt zijn voor alle leeftijdsgroepen in primair, voortgezet en hoger onderwijs. Elk pallet bevat negen kleuren. Hierbij is ondermeer gekeken naar de specifieke behoeften van introverte en extraverte leerlingen. De kleurpaletten zijn afgestemd op de functies van verschillende ruimtes, van kalmerend tot stimulerend.

 

Advies voor kleurgebruik

De kleurenstudie biedt inzicht, inspiratie en praktische handvatten voor het maken van onderbouwde kleurkeuzes binnen scholen. Het onderzoek identificeerde vier belangrijke emoties die door kleur worden uitgedrukt: 'Puur & Natuurlijk', 'Fris & Optimistisch', 'Koel & Rustgevend' en 'Warm & Uitnodigend'. Deze vier emoties vormen de basis voor het ontwerpen van vloer- en wandbekleding en zijn daarmee het fundament van alle kleuradviezen:

 

1 - Pure & Natural: grijze, aard-achtige en bruine tonen. Minimaliseert stress en vermindert angst. Grijstinten en andere aardse kleuren kunnen mensen geruststellen en hen een beschermd gevoel geven.

 

2 - Fresh & Optimistic: groene en gele tonen. Simuleert optimisme en bevordert rust. Groene en gele tinten hebben een positieve invloed op concentratie en leervermogen.

 

3 - Cool & Calming: blauwe en paarse tonen. Straalt frisheid en kalmte uit. Deze kleuren hebben een rustgevend effect dat de bloeddruk verlaagt, stress minimaliseert en vertrouwen ontwikkelt.

 

4 - Warm & Inviting: oranje en rode tonen. Straalt kracht, warmte en karakter uit. De psychologische impact van deze kleuren stimuleert zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen, en heeft een positief effect op passiviteit en lusteloosheid.Links

www.tarkett-group.com

Tags

nieuws, interieur, kleurenstudie, handvatten, inspiratie. leeromgeving, scholen, kleurkeuze, emoties, uitdrukken, gevoel, stress, grijs, groen, geel, zelfvertrouwen, oranje, rode, blauw, paars, #tarkett

Gerelateerd nieuws
Mogelijke overname Carpetright UK
Tapi wil Carpetright UK overnemen nadat dit bedrijf in grote financiŽle problemen is gekomen.
lees verder
Keuzevak vloeren op VMBO
Vbmo-leerlingen kunnen in het volgend schooljaar 24/25 nu ook kiezen voor het nieuwe keuzevak Vloeren.
lees verder
Op bezoek bij Masureel
Het team van Incoda gaat regelmatig op bezoek bij een exposant voor meer achtergrondinformatie. Onlangs is men bij behangfabrikant Masureel langs geweest.
lees verder
Groei Kijk op Gordijnen
De franchiseformule Kijk op Gordijnen blijft groeien en kondigt nu alweer de achtste vestiging aan.
lees verder
Inspiratie met kleurexpertise
Paint & Paper Library, het Britse merk voor verf en behang, inspireert wereldwijd interieurdesigners, architecten en veeleisende huiseigenaren met ongeŽvenaarde kleurexpertise en innovatieve ontwerpideeŽn.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden