Herstel architectenbranche zet door

Zaterdag 03 mei 2014

Het broze herstel in de zwaar getroffen architectenbranche zet door. Uit de halfjaarlijkse conjunctuurmeting van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) blijkt dat bureaus positiever zijn, de werkvoorraad stijgt en sommige markten aantrekken.
Herstel architectenbranche zet door

Ontwikkeling gemiddelde werkvoorraad 2008-2014

 


Met name particulieren en het bedrijfsleven investeren weer, waardoor de meerderheid van de architectenbureaus (51%) verwacht dat de productie in 2014 zal toenemen. Tegelijkertijd is de verwachte omzetstijging zeer bescheiden en wordt er nog nauwelijks geïnvesteerd in nieuw personeel. Zoals bekend is de architectenbranche de afgelopen jaren meer dan gehalveerd.
 
Onevenwichtig herstel
‘Zoals wij voorspelden prevelt de kanarie in de kolenmijn weer en begint er her en der wat muziek in te komen’, zegt BNA-directeur Fred Schoorl. ‘Meer werk en optimisme in de architectenbranche betekent ook meer werk voor de gehele bouwketen.’
 
‘Het vertrouwen van de consument en het bedrijfsleven stemt positief’, aldus Schoorl. ‘Er ontstaan nieuwe processen van werken in de bouwketen en ook nieuwe financieringsvormen met nieuwe partijen bieden kansen. De tijdelijke btw-verlaging naar 6%, waar wij ons als branche voor hebben ingezet, heeft voor architectendiensten bij woningrenovaties – zo lijkt – een positief effect. Nu is het zaak dat het herstel doorpakt.’
 
Een kleine kanttekening is er volgens Schoorl wel te plaatsen. Evenals in de aantrekkende woningmarkt zien we dat het herstel ook in de architectenbranche niet over de gehele linie hetzelfde is. Het herstel verschilt per marktsegment en per bureau.
 
Flexibiliteit als noodzaak
Het gemiddelde aantal opdrachten stijgt naar verwachting voor heel 2014 met circa 3%. De verwachte omzetstijging in heel 2014 bedraagt ongeveer 1,8%. De daling van het honorarium - als gevolg van de sterk toegenomen concurrentie - lijkt langzaam tot stilstand te komen. Het aantal medewerkers daalt in 2014 naar verwachting echter nog steeds met 2%. Architectenbureaus geven - gezien de fluctuerende en onzekere omstandigheden - de voorkeur aan flexibele arbeidsrelaties. Dit verklaart mede de groei van het aantal zzp-bureaus.
 
Particulieren en bedrijven
Het voorzichtige herstel wordt vooral gedreven door particulieren. Dit sluit aan bij de recente berichten in de media over de aantrekkende woningmarkt. Ook van het bedrijfsleven en aannemers wordt het nodige verwacht. Net als bij de voorgaande metingen zijn transformatie, hergebruik, verbetering en verduurzaming van de bestaande bouw de type opdrachten waar architecten groei verwachten. Er is duidelijk sprake van een verschuiving van nieuwbouw naar bestaande bouw. Van ontwikkelaars en corporaties verwachten bureaus voorlopig minder.







Links

www.bna.nl

Tags

architect, bouw, omzet, architectuur, woning, huis

Gerelateerd nieuws
Lancering Digitaal platform
De Binnenhuisadviseurs investeren in digitale toekomst met lancering van vernieuwd multisite platform.
lees verder
Imm voor 70 procent vol
Met nog een half jaar te gaan tot Imm Cologne 2026 van start gaat is circa 70% van de beursvloer volgens Koelnmesse gereserveerd. Van 20-23 januari 2026 is het event weer het internationale startpunt van het interieurjaar.
lees verder
Collett & Victor afgebrand
Een felle brand heeft dinsdag15 juli het hoofdkantoor van zitmeubelfabrikant Collett & Victor in Emelgem volledig in de as gelegd. De rookpluim was tot kilometers ver te zien en bij de brand is asbest vrijgekomen.
lees verder
Idd Cologne kiest voor de stad
De beursvloer verdwijnt. In plaats daarvan: de stad. Met deze strategische koerswijziging maakt Idd Cologne 2025 een opvallend statement. Van 26-29 oktober verandert Keulen in een podium voor high-end interieurdesign. Niet in beurshallen, maar midden in de stad.
lees verder
 
Showup 25: kleur en karakter
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden