Groei consumptie, sterke daling woninginrichting

Woensdag 20 juli 2022

In mei 2022 hebben consumenten 7,3% meer besteed dan in mei 2021, meldt het CBS. Ze gaven meer uit aan diensten, maar minder aan goederen. De groei is minder groot dan in april 2022. Dat komt onder meer doordat de coronamaatregelen vorig jaar in mei milder waren dan in april.
Groei consumptie, sterke daling woninginrichting
Groei consumptie, sterke daling woninginrichting

Consumenten hebben in mei, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, ruim 19% meer uitgegeven aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, dan in mei 2021. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

In mei hebben consumenten bijna 7% minder besteed aan duurzame goederen dan in mei 2021. Vooral aan personenauto’s en woninginrichtingsartikelen hebben ze minder uitgegeven. Vorig jaar gingen de winkels weer zonder beperkingen open op 28 april. Mede hierdoor werd er in mei 2021 veel besteed aan duurzame goederen.

Gecorrigeerd voor prijsveranderingen hebben consumenten ruim 5% minder gespendeerd aan voedingsmiddelen, dranken en tabak dan in mei 2021. Aan overige goederen, zoals aardgas, autobrandstoffen en persoonlijke verzorgingsproducten, werd ook ruim 5% minder besteed dan een jaar eerder. Consumenten besteedden ongeveer evenveel aan motorbrandstoffen en persoonlijke verzorgingsproducten, maar ongeveer een vijfde minder aan energie en water. In mei 2022 was het gemiddeld bijna 3 graden warmer dan in mei 2021.

Circa drie weken geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in mei 5,4% kleiner was dan in mei 2021. Het volume van de non-foodsector kromp met bijna 3%, terwijl het volume van de foodsector kromp met ruim 6%. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, #cbs

Gerelateerd nieuws
Festival bij Incoda
Op het vakevenement Incoda is er - naast het ontdekken van nieuwe collecties en innovaties op de stands van de exposanten en het netwerken onder het genot van gratis verzorgde catering - nog meer te doen.
lees verder
Jubileum uitgave Interiors Now!
Ook Interiors Now! van Taschen is verkrijgbaar in een speciale jubileumuitgave. Het boek is een rondleiding door de hedendaagse woningen over de hele wereld met een enorme diversiteit, of het nu een rustiek landhuis, een loft in New York-stijl of een bohemien-bungalow is.
lees verder
NII trendforecast Li Edelkoort
Binnenkort presenteert Lidewij Edelkoort voor Het Nederlands Interieur Instituut (NII) haar nieuwste trendforecast 'The Great Disruption'
lees verder
 
Campo en Kaptein samen
lees verder
 
Marokkaans design
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden