Groei consumptie, sterke daling woninginrichting

Woensdag 20 juli 2022

In mei 2022 hebben consumenten 7,3% meer besteed dan in mei 2021, meldt het CBS. Ze gaven meer uit aan diensten, maar minder aan goederen. De groei is minder groot dan in april 2022. Dat komt onder meer doordat de coronamaatregelen vorig jaar in mei milder waren dan in april.
Groei consumptie, sterke daling woninginrichting
Groei consumptie, sterke daling woninginrichting

Consumenten hebben in mei, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, ruim 19% meer uitgegeven aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, dan in mei 2021. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

In mei hebben consumenten bijna 7% minder besteed aan duurzame goederen dan in mei 2021. Vooral aan personenauto’s en woninginrichtingsartikelen hebben ze minder uitgegeven. Vorig jaar gingen de winkels weer zonder beperkingen open op 28 april. Mede hierdoor werd er in mei 2021 veel besteed aan duurzame goederen.

Gecorrigeerd voor prijsveranderingen hebben consumenten ruim 5% minder gespendeerd aan voedingsmiddelen, dranken en tabak dan in mei 2021. Aan overige goederen, zoals aardgas, autobrandstoffen en persoonlijke verzorgingsproducten, werd ook ruim 5% minder besteed dan een jaar eerder. Consumenten besteedden ongeveer evenveel aan motorbrandstoffen en persoonlijke verzorgingsproducten, maar ongeveer een vijfde minder aan energie en water. In mei 2022 was het gemiddeld bijna 3 graden warmer dan in mei 2021.

Circa drie weken geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in mei 5,4% kleiner was dan in mei 2021. Het volume van de non-foodsector kromp met bijna 3%, terwijl het volume van de foodsector kromp met ruim 6%. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, #cbs

Gerelateerd nieuws
Connect your senses
Op 13 november is het zover! Dan vindt de nieuwe Interieurprofessionaldag plaats in de Woonindustrie in Nieuwegein. Deze dag staat opnieuw in het teken van de zintuigen: Connect your senses!
lees verder
 
Start Interieur Business Club
lees verder
Heimtex groeit door in 2024
Op een persconferentie van de Messe Frankfurt werden de plannen voor de komende editie van Heimtextil bekendgemaakt. Ook werd duidelijk dat het aanbod weer verder zal groeien.
lees verder
 
Winnaars NKWP 2023
lees verder
Urban slaapkamers
[Sponsored artikel] - Vertoef je momenteel in een kleine, maar fijne stek in de stad? Dan is de ruimte om het gezellig te maken bij je thuis wellicht beperkt. Zo creŽer je een urban slaapkamer op weinig vierkante meters.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden