Dalende winkelverkopen non-food

Woensdag 23 augustus 2023

Winkelverkopen krimpen in 2023 voor het eerst in tien jaar, zo meldt ING. De consument past koopgedrag aan door hoge prijzen in de winkelstraat
Dalende winkelverkopen non-food
Dalende winkelverkopen non-food Dalende winkelverkopen non-food

Voor 2023 verwacht de ING in het nieuwe vooruitzicht non-food retail voor de detailhandel gemiddeld een omzetgroei van 5%, waarbij zowel food als online een hogere omzetgroei dan vorig jaar weten te realiseren. In het conjunctuurgevoeligere non-food segment is daarentegen een sterke terugval in omzetgroei te verwachten, van 13% in 2022 naar 4% in 2023. Door een aanhoudend laag consumentenvertrouwen en een hoge inflatie houden consumenten meer en meer de hand op de knip, zeker wat betreft niet-noodzakelijke goederen zoals meubels, kleding en elektronica. De omzetgroei in vrijwel alle non-food segmenten valt dan ook sterk terug ten opzichte van 2022, toen er nog sprake was van een inhaalslag in de winkelstraat na de coronapandemie. 

 

De 4% omzetgroei in de non-food komt met name door de hogere prijzen. In de eerste zeven maanden van 2023 lag het gemiddelde prijspeil van alle goederen 6% hoger. Vooral kleding en persoonlijke verzorging werden fors duurder, met respectievelijk 11% en 9%. De prijzen van schoenen en elektronica stegen met 5% en 2% minder sterk. Naar verwachting vindt er in alle non-food segmenten, behalve persoonlijke verzorging, volumekrimp plaats. De grootste krimp doet zich voor bij woon- en elektronicawinkels. 

 

Na een sterke inhaalslag voor fashion in 2022, valt de omzetgroei in 2023 naar verwachting flink terug. Voor kledingwinkels verwachten we dit jaar een omzetgroei van 5% en voor schoenenwinkels 3%. In de eerste helft van het jaar bedroeg de omzetgroei voor kledingwinkels 8% en voor schoenenwinkels 6%. Het volume bij kledingwinkels kromp in de eerste zes maanden van het jaar met 3%. Door onder meer de relatief hoge inflatie kopen consumenten minder en/of goedkopere kleding. Schoenenwinkels realiseerden daarentegen een kleine volumegroei van 1%. 

 

De hogere omzet komt dan ook puur door hogere prijzen. In de eerste zeven maanden van 2023 is kleding gemiddeld 11% duurder geworden. De sterke prijsstijging dit jaar komt doordat zowel de huur als de inkoop- en personeelskosten voor winkeliers fors zijn toegenomen. Vorig jaar stegen de prijzen met slechts 5%, wat fors lager is dan de algemene inflatie van 10%. Dit kwam doordat veel kledingwinkels nog enorme partijen oude kledingvoorraden hadden die moesten worden verkocht.

Lichte omzetgroei in segment 'wonen'
De vooruitzichten voor het woonsegment zijn wisselend. Voor woonwinkels, bouwmarkten en doe-het-zelf zaken wordt een omzetgroei van gemiddeld 2% verwacht. Winkels in woninginrichting zien de verkopen terugvallen doordat de consument een pas op de plaats maakt, met name wat betreft de grotere uitgaven. Daarnaast worden er minder woningen verkocht, wat de omzetgroei eveneens remt. Bouwmarkten en tuincentra hadden vooral in het eerste kwartaal last van een omzetdaling. Dit kwam deels door het natte weer waardoor tuincentra minder verkochten. Het tweede kwartaal was, mede dankzij het droge en warme weer, aanzienlijk beter. Links

www.ing.nl

Tags

nieuws, interieur, retail, prognose, food, non-food, essentieel, niet-essentieel, verwachtingen, volume, omzet, groei, daling, consument, vacatures, personeel, kosten, winst, omzet, groothandel, detailhandel, seizoensinvloeden, grondstoffen, prijzen, bouwmarkten, woninginrichting, fashion, #cbs, #ing

Gerelateerd nieuws
Partnership Nobel Capital en Comafin
De Comafin Groep, een vooraanstaande franchiseorganisatie in de woninginrichtingsbranche, heeft een samenwerking aangekondigd met Nobel Capital Partners.
lees verder
Groei omzet detailhandel in oktober
De Nederlandse detailhandel zet bijna 5% meer om in oktober, het volume daalt heel licht, zo meldt het CBS.
lees verder
Duurzaamheid en innovatie centraal
Optimale vooruitzichten voor Techtextil en Texprocess 2024: een hoog niveau van vraag en internationaliteit in combinatie met een uitstekende mate van innovatie
lees verder
Netwerkborrel in Milaan
De Interieur Club organiseert wederom de netwerkborrel tijdens Milaan Design Week en hiervoor kunnen nu kaarten besteld worden.
lees verder
B-Living focust op online uitbreiding
Als fusiebedrijf gespecialiseerd in glas en textiel, heeft interieurgroothandel B-Living, door strategische overnames de consumentenmarkt betreden. De onderneming wil binnen enkele jaren de helft van haar omzet online genereren.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden