Neonest claimt de lancering van de eerste volledig circulaire bedbodem ter wereld, volledig vervaardigd uit post-consumer plastic afval. Er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, wel gerecycleerde flessendopjes, voedselverpakkingen, tuinmeubilair en autobumpers. Het bedrijf is een nieuwe start-up binnen de Revor Group.
De meubelindustrie werkt al decennialang met traditionele materialen zoals hout en metaal. Meubels worden doorgaans geproduceerd op een manier die hergebruik of recyclage moeilijk of onmogelijk maken. Dit alles leidt volgens Neonest tot verspilling van waardevolle grondstoffen en aanzienlijke milieuschade. Daarom pakt het bedrijf dit fundamenteel anders aan en herdenkt het ontwerp- en materiaalproces van nul.
Het resultaat is baanbrekend. Een mono-materiaal frame, dat licht, duurzaam en modulair is. Het is gemaakt van afval én ontworpen voor circulariteit. Eens geproduceerd, hoeft een frame van dit bedrijf nooit de circulaire keten te verlaten. Het kan hergebruikt of gerecycleerd worden tot nieuwe frames, zonder dat er nieuwe grondstoffen nodig zijn.
'Meubels komen na een paar jaar gebruik meestal op de de vuilnisbelt terecht. Dit kan beter,' zegt Ilias, general manager van Neonest. 'We vertrekken bewust vanuit afval als grondstof. We geven afval een nieuw leven, en laten zo waardevolle grondstoffen zoals bomen staan. We ontworpen het product op een modulaire manier. Het is eenvoudig te monteren, demonteren en recycleren. Je kan een nieuwe bodem maken uit een oude, dit maakt het volledig circulair. We maken niet zomaar bedbodems, we bouwen aan de toekomst van meubilair.'
Modulaire innovatie als kern
Het Neonest-frame is veelzijdig en kan worden gebruikt als lattenbodem, alleenstaand bed, basis voor boxspring of rechtop als hoofdbord. Op termijn willen Neonest ook focussen op sofa’s en zitmeubilair. Het ontwerp is gepatenteerd en heeft innovatieve features zoals naadloze stoffering via een geïntegreerde stoffeerpees (foto 5), een geïntegreerd klikmechanisme voor bevestiging van een hoofdbord (foto 4) en een eenvoudig kliksysteem om twee bedden aan elkaar te verbinden (foto 2).
Er wordt in België geproduceerd en draait op hernieuwbare energie om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Het frame (foto 3) is gemaakt uit 100% post-consumer gerecycleerd polypropyleen. Het ontwerp is ademend en het materiaal is antibacterieel, stapelbaar en bestand tegen schimmel, vocht en slijtage. Met andere woorden; het is sterk, licht en makkelijk hanteerbaar, met een lagere voetafdruk bij transport en productie tot gevolg.
Neonest is ontworpen in lijn met de EU-duurzaamheidsrichtlijnen van 2025, en elimineert de noodzaak voor complexe ESG-rapporteringen omtrent houttracering (EUTR, FSC, enz.).
De officiële lancering vindt plaats op de beurs Interzum in Keulen. Neonest is reeds de eerste gesprekken gestart met toonaangevende meubelfabrikanten, retailers en hotelgroepen in Europa.
Links
www.neonest.tech
Tags
nieuws, interieur, bedbodem, bedsysteem, onderstel, recycling, duurzaamheid, hergebruik, stoffen, materiaal, polypropyleen, postconsumer, energie, hernieuwbaar, schimmel, vocht, slijtage, voetafdruk, productie, transport, duurzaamheidsrichtlijnen, bedden, klikbaar, bevestiging, hoofdbord, klikmechanisme, #revor, #neonest, #interzum