CAO - Eindbod

Vrijdag 16 december 2022

De onderhandelaars voor een nieuwe CAO retail non-food hebben een eindbod neergelegd bij de vakbonden.
CAO - Eindbod

De onderhandelaars voor een nieuwe Cao Retail Non-Food hebben een eindbod met een loonstijging van 7,46% per 1 januari aanstaande bij de vakbonden CNV Vakmensen, De Unie, AVV en RMU neergelegd. Daarnaast ontvangen medewerkers per 1 juli 2023 een loonsverhoging op basis van de stijging van het wettelijk minimumloon. De bonden krijgen tot uiterlijk 5 januari tijd om te reageren op het bod voor een eenjarige cao.

 

Het is een ultieme poging van de werkgevers om tot een cao te komen voor de bijna 200.000 medewerkers in de branche. Op 31 december loopt de huidige cao af. Die ging op 1 juli van dit jaar in en kende ook al een loonstijging van 4,3%.

 

In het eindbod aan de vakbonden staat een loonsverhoging van 7,46% voor alle salarissen in het loongebouw. Voor medewerkers die buiten het loongebouw vallen, geldt in het eindbod aan de vakbonden een eenmalige uitkering van 2,5% van 12 bruto maandsalarissen. Dit geldt voor salarissen tot maximaal € 4.400 bruto per maand. De werkgevers stellen ook een stagevergoeding van minimaal € 250 per maand voor.

 

De onderhandelaars beseffen dat het voor werkgevers in deze economisch uitdagende tijd lastig is om de punten uit het eindbod, met name de loonsverhoging, in hun exploitatie te verwerken. Tegelijkertijd hebben zij oog voor de kostenstijgingen waarmee ook medewerkers worden geconfronteerd. Belangrijk voor werkgevers is ook dat ze kunnen blijven concurreren met andere sectoren vanwege de arbeidsmarktkrapte en dat het loongebouw wordt behouden. Dat lukt op deze manier.

 

CNV vakmensen heeft nog wel een kanttekening bij het akkoord. Namelijk dat de kleine groep medewerkers die buiten het loongebouw valt nauwelijks gecompenseerd gaat worden. Dat geeft een bittere bijsmaak. Onderhandelaar Jacqueline Twerda: ‘Deze mensen verdienen weliswaar wat meer dan de mensen in het loongebouw, maar ook voor hen geldt dat ze te maken hebben met grote kostenstijgingen en dat ze daar fatsoenlijk gecompenseerd voor dienen te worden. Met een eenmalige uitkering van 2,5% is dat niet het geval. Dat vind ik wrang. Waarom zo principieel van de werkgevers?’

 

CNV Vakmensen gaat het totale voorstel van de werkgevers nu bij de leden terugleggen. Zij mogen aangeven wat zij ervan vinden. Gaan ze in meerderheid akkoord, dan zet CNV Vakmensen zijn handtekening eronder. Op 4 januari 2023 verwacht de bond met de uitkomst van de ledenraadpleging te komen.

 

P.S. 05-01-2023: Inmiddels is er een nieuwe CAO!Links

www.inretail.nl
www.cnvvakmensen.nl
www.unie.nl
www.avv.nu
www.rmu.nu

Tags

nieuws, interieur, nonfood, cao, verbindend, onderhandeling, vakbonden, loongebouw, loonstijging, stagevergoeding, salaris, exploitatie, werkgevers, werknemers, scholing, opleiding, inflatie, voorstel, ledenraad, ledenraadpleging, #inretail, #cnvvakmensen, #unie, #avv, #rmu

Gerelateerd nieuws
Nieuwe eigenaar Casa
Casa heeft een nieuwe eigenaar: de Zweeds-Libanese ondernemer Ayad Al Saffar neemt een meerderheidsbelang in de Belgische interieurketen.
lees verder
Duurzaam programma
Voor de start van Techtextil in Frankfurt, introduceert Beaulieu Fibres International zijn Sustainable Fibres Program om vezels een nieuwe vorm te geven voor duurzame oplossingen.
lees verder
Mad! Events herfst- en wintereditie
De kleinschalige inkoopbeurs Mad! Events presenteert zichzelf als ht evenement voor premium bloemisten en interieurwinkels. Op 9 en 10 juni keert het evenement terug naar de Grote Kerk in Naarden.
lees verder
Designervaring
Patricia Urquiola x Heimtextil wordt een meeslepende installatie die een samenhangende designervaring mogelijk maakt tijdens de beurs in 2025.
lees verder
 
Vroegboekfase Imm cologne 2025
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden