CAO - Eindbod

Vrijdag 16 december 2022

De onderhandelaars voor een nieuwe CAO retail non-food hebben een eindbod neergelegd bij de vakbonden.
CAO - Eindbod

De onderhandelaars voor een nieuwe Cao Retail Non-Food hebben een eindbod met een loonstijging van 7,46% per 1 januari aanstaande bij de vakbonden CNV Vakmensen, De Unie, AVV en RMU neergelegd. Daarnaast ontvangen medewerkers per 1 juli 2023 een loonsverhoging op basis van de stijging van het wettelijk minimumloon. De bonden krijgen tot uiterlijk 5 januari tijd om te reageren op het bod voor een eenjarige cao.

 

Het is een ultieme poging van de werkgevers om tot een cao te komen voor de bijna 200.000 medewerkers in de branche. Op 31 december loopt de huidige cao af. Die ging op 1 juli van dit jaar in en kende ook al een loonstijging van 4,3%.

 

In het eindbod aan de vakbonden staat een loonsverhoging van 7,46% voor alle salarissen in het loongebouw. Voor medewerkers die buiten het loongebouw vallen, geldt in het eindbod aan de vakbonden een eenmalige uitkering van 2,5% van 12 bruto maandsalarissen. Dit geldt voor salarissen tot maximaal € 4.400 bruto per maand. De werkgevers stellen ook een stagevergoeding van minimaal € 250 per maand voor.

 

De onderhandelaars beseffen dat het voor werkgevers in deze economisch uitdagende tijd lastig is om de punten uit het eindbod, met name de loonsverhoging, in hun exploitatie te verwerken. Tegelijkertijd hebben zij oog voor de kostenstijgingen waarmee ook medewerkers worden geconfronteerd. Belangrijk voor werkgevers is ook dat ze kunnen blijven concurreren met andere sectoren vanwege de arbeidsmarktkrapte en dat het loongebouw wordt behouden. Dat lukt op deze manier.

 

CNV vakmensen heeft nog wel een kanttekening bij het akkoord. Namelijk dat de kleine groep medewerkers die buiten het loongebouw valt nauwelijks gecompenseerd gaat worden. Dat geeft een bittere bijsmaak. Onderhandelaar Jacqueline Twerda: ‘Deze mensen verdienen weliswaar wat meer dan de mensen in het loongebouw, maar ook voor hen geldt dat ze te maken hebben met grote kostenstijgingen en dat ze daar fatsoenlijk gecompenseerd voor dienen te worden. Met een eenmalige uitkering van 2,5% is dat niet het geval. Dat vind ik wrang. Waarom zo principieel van de werkgevers?’

 

CNV Vakmensen gaat het totale voorstel van de werkgevers nu bij de leden terugleggen. Zij mogen aangeven wat zij ervan vinden. Gaan ze in meerderheid akkoord, dan zet CNV Vakmensen zijn handtekening eronder. Op 4 januari 2023 verwacht de bond met de uitkomst van de ledenraadpleging te komen.

 

P.S. 05-01-2023: Inmiddels is er een nieuwe CAO!Links

www.inretail.nl
www.cnvvakmensen.nl
www.unie.nl
www.avv.nu
www.rmu.nu

Tags

nieuws, interieur, nonfood, cao, verbindend, onderhandeling, vakbonden, loongebouw, loonstijging, stagevergoeding, salaris, exploitatie, werkgevers, werknemers, scholing, opleiding, inflatie, voorstel, ledenraad, ledenraadpleging, #inretail, #cnvvakmensen, #unie, #avv, #rmu

Gerelateerd nieuws
 
Inspirerend randprogramma Imm
lees verder
Groei Intergamma
Intergamma rapporteert een omzetgroei over 2022 en maakt nieuwe benoemingen bekend in de raad van commissarissen.
lees verder
Banenwinkel is geopend
Op 1 juni is de eerste banenwinkel geopend in de binnenstad van Inretail, als onderdeel van een uitgebreide campagne voor nieuw personeel.
lees verder
Zuiver verkleint merkenportfolio
De Zuiver Group viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Het is volgens het bedrijf tijd voor een nieuw hoofdstuk, waarin het uitbouwen van de merken en partnerschap met dealers centraal staan.
lees verder
Digitale academie
De Digitale Academie van de Ambiente, Christmasworld en Creativeworld georganiseerd door de Messe Frankfurt gaat van start met duurzaamheid als openingsthema.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden