Belgische meubelindustrie onder druk

Dinsdag 08 november 2022

De Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie Fedustria meldt in Conjuctuurnota 2022 dat de competitiviteit en marges door stijgende kosten voor de Belgische meubelindustrie onder druk komen te staan.
Belgische meubelindustrie onder druk

2021 was een succesvol jaar, met een omzetstijging van bijna 10% startte de Belgische meubelindustrie met voorzichtig vertrouwen in het jaar 2022. Fabrikanten hielden er rekening mee dat er na de sterke vraag door investeringen in interieur/exterieur en renovatie van woningen tijdens de coronacrisis een lichte terugval zou kunnen zijn, maar de forse inflatieopstoot, de energiecrisis en de inval van Rusland in Oekraïne kwamen onverwacht.

 

Deze ontwikkelingen leidden tot ongeziene prijsstijgingen voor zo goed als alle grondstoffen en materialen, wat voor een vrije val van het consumentenvertrouwen zorgde en een rem zette op de consumptie van duurzame investeringsgoederen. Volgens Fedustria is de vraag naar meubelen sinds het tweede kwartaal van dit jaar fors teruggevallen.

 

Stijgende kosten voor energie, grondstoffen en personeel (door de opeenvolgende automatische loonindexeringen) bij een terugvallende vraag zetten de marges en competitiviteit heel sterk onder druk. In het eerste semester van 2022 bedroeg de omzet van de Belgische meubelindustrie € 1.190,5 miljoen, een stijging met 2,9% in vergelijking met het eerste semester van 2021. Tijdens dezelfde periode stegen de afzetprijzen echter met 15,7%, in reële termen (volume) is volgens de federatie dus sprake van een de facto omzetdaling van 13%. In 2021 steeg de omzet in vergelijking met 2020 nog met 9,9%.

 

Kantoor- en winkelmeubelen kenden een markante omzetstijging, zowel in 2021 als in het eerste semester van 2022. Woonmeubilair kende met een plus van net geen 15% een goed jaar 2021, maar de activiteit viel in de eerste helft 2022  terug tot een omzetstijging van 1,9%. Keukenmeubelen blijven populair en volumes konden op peil worden gehouden. Een opvallende vaststelling is de terugval bij matrassen en bedbodems, zowel in 2021 als in de eerste helft van 2022, althans volgens de officiële statistieken.

 

Fedustria verwacht een verzwakking van de economische activiteit in 2022 en 2023. Naar verwachting zal de Belgische economie in 2022 met 2,6% groeien en slechts met 0,5% in 2023. Door de inflatie zal de economische groei stilvallen in het vierde kwartaal van 2022 en in het eerste kwartaal van 2023. De verwachte verzwakking van de economische activiteit in 2022 en in 2023 in België en de EU maakt volgens Fedustria dat de vooruitzichten voor een toename van de activiteit in de meubelindustrie heel somber zijn.Links

www.fedustria.be

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woning, project, banken, fauteuils, stoelen, meubels, belangvereniging, federatie, branchevereniging, samenwerking, omzet, #fedustria

Gerelateerd nieuws
Jubileummodellen Natuzzi
Natuzzi Italia koos het podium van de Milan Design Week 2024 om het startschot te geven voor een uitgebreid programma van evenementen en projecten om de vijfenzestigste verjaardag van het merk te vieren.
lees verder
Nieuwe eigenaar Casa
Casa heeft een nieuwe eigenaar: de Zweeds-Libanese ondernemer Ayad Al Saffar neemt een meerderheidsbelang in de Belgische interieurketen.
lees verder
Duurzaam programma
Voor de start van Techtextil in Frankfurt, introduceert Beaulieu Fibres International zijn Sustainable Fibres Program om vezels een nieuwe vorm te geven voor duurzame oplossingen.
lees verder
 
Insula door Patricia Urquiola
lees verder
Mad! Events herfst- en wintereditie
De kleinschalige inkoopbeurs Mad! Events presenteert zichzelf als ht evenement voor premium bloemisten en interieurwinkels. Op 9 en 10 juni keert het evenement terug naar de Grote Kerk in Naarden.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden