Sloop of herbestemming kwart winkeloppervlak

Vrijdag 04 april 2014

Het aantal vierkante meters bruto winkelvloeroppervlak moet de komende tien jaar met 25 procent worden teruggebracht. Herbestemming en sloop zijn onontkoombaar vanwege het toenemende aantal winkelpanden dat leeg komt te staan of in de toekomst kansloos is. Onder meer woonboulevards zijn een probleem.
Sloop of herbestemming kwart winkeloppervlak

Momenteel wordt acht procent van de beschikbare ruimte in de 130 Nederlandse woonboulevards niet gebruikt, tegenover twee à drie procent in een normale situatie. Het is nauwelijks mogelijk voor de niet-gebruikte meters vloeroppervlak in centra met woonwinkels een nieuwe bestemming te vinden.
Daarop wijzen de vastgoedspecialisten Jelle Otten en Marcel Evers. Otten is partner bouw en vastgoed van AKD Advocaten & Notarissen, Evers is manager beleid en advies bij INretail, de brancheorganisatie voor ondernemers in de woon-, mode-, schoenen- en sportbranche. Uit cijfers van databank Locatus blijkt dat momenteel in totaal 3.295.000 vierkante meter winkelvastgoed leegstaat.

Om de problematiek aan te pakken, is haast geboden. ‘Leegstand is een nijpend probleem waarvoor met spoed een oplossing moet worden gevonden,’ zegt Evers.
Otten: ‘Vastgoedeigenaren, retailers en gemeenten moeten met elkaar om de tafel gaan zitten. Niet over vijf jaar, niet volgend jaar maar nu. Zo niet, dan lopen we achter de feiten aan.’ Dat betekent: groeiende leegstand, verloedering en daaraan gekoppeld toenemende criminaliteit.

Naast woonboulevards speelt de problematiek in het bijzonder in middelgrote gemeenten en in krimpgebieden. Grote gemeenten zoals Amsterdam krijgen er ook mee te maken. Toplocaties zullen niet heel snel met leegstand worden geconfronteerd, maar minder goed gelegen winkelgebieden mogelijk wel, waarschuwt Evers.
Gemeenten moeten kiezen waar ze in de toekomst winkels willen hebben. Zij kunnen ervoor zorgen dat bestemmingsplannen zodanig worden aangepast dat vastgoedeigenaren die hun bezit een andere functie willen geven, tegen minder obstakels oplopen.

Winkelleegstand is niet uitsluitend het product van de economische crisis, zeggen de vastgoedspecialisten. Winkelen via internet en het gegeven dat het winkelaanbod in verschillende steden vaak weinig van elkaar verschilt, maken dat retailcentra aan aantrekkingskracht verliezen. Daarnaast is het winkelaanbod sneller gegroeid dan de bevolking en de bestedingen.

Bron: Cobouw




Links

www.cobouw.nl

Tags

woonboulevard, woonwinkel, leegstand

Gerelateerd nieuws
Exclusieve samenwerking
Het bekende woonwinkelconcern Eijerkamp verbindt interieurexpert Frans Uyterlinde als ambassadeur aan het bedrijf.
lees verder
Fonq neemt Naduvi over
Woonwebwinkel Fonq heeft de strategische overname van platform Naduvi bekendgemaakt.
lees verder
Meerdere winkelsluitingen Utrecht
Helaas zijn de afgelopen tijd verschillende Utrechtse woonfirma's gesloten. Keck & Lisa Wonen is de meeste recent winkel die zijn deuren sluit. Sinds eind vorig jaar zijn vier bedrijven met hun werkzaamheden gestopt.
lees verder
 
Verlies Home Fashion Group
lees verder
Jan Pleijsier's Tapijt failliet
De rechtbank Overijssel vestiging Zwolle heeft eergisteren het faillissement van de bekende Woonwinkel Jan Pleijsier uit Genemuiden uitgesproken.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden