Retail weer in de lift

Vrijdag 30 april 2021

De Nederlandse detailhandel heeft in maart 5,9% meer omgezet dan de eerste door corona-maatregelen geteisterde maand in 2020, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 4,9% lager, dus de prijzen stegen verder.
Retail weer in de lift
Retail weer in de lift

Ten opzichte van februari zijn in maart de rollen weer omgedraaid: non-food noteerde een kleine plus (1%) en non-food verloor omzet (-2%) in vergelijking met maart 2020. Ten opzichte van maart 2019 was de totale winkelomzet overigens wel 9,4% hoger.

Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) van de non-food retailers was 1,4% lager dan in 2020. Dat de omzet van de non-foodwinkels groeide, komt vooral doordat de omzet in maart 2020 de eerste maand was waarin coronamaatregelen van kracht werden. Vooral de non-foodsector had hier per saldo veel last van. Ten opzichte van maart 2019 lag de omzet van non-foodwinkels in maart 2021 ruim 7% lager.

In maart 2021 hebben de kledingwinkels (+36%) en de winkels in schoenen en lederwaren (+25,7%) weliswaar veel meer omgezet dan in maart 2020, maar in maart vorig jaar leden deze winkels ongekende omzetverliezen. De groei in maart 2021 maakte het verlies in maart 2020 niet goed. De omzet van de kleding- en schoenenwinkels was in maart 2021 aanzienlijk lager dan in maart 2019.

De omzet van de winkels in recreatieartikelen (+14,1%) en de winkels in meubels en woninginrichting (+8,2%) was in maart 2021 eveneens hoger dan een jaar eerder. Ook deze winkels kampten in maart 2020 met grote omzetverliezen. Ten opzichte van maart 2019 was de omzet van deze winkels ook hoger.

De winkels in consumentenelektronica en witgoed (-14,1%), de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren (-12,8%) en de drogisterijen (-2,3%) kampten in maart 2021 met omzetverliezen, terwijl ze in maart 2020 grote omzetstijgingen realiseerden. In vergelijking met maart 2019 noteerden deze winkels wel een stijging.

De groei van de online omzet steeg minder dan vorige maand, maar nog altijd fors: via pure webshops werd in januari 50,5% meer verkocht dan een jaar eerder. Multi-channelers boekten een plus van 91,4%, totaal kwam uit op 68,3%.Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, #cbs

Gerelateerd nieuws
 
Ontwerp door de natuur
lees verder
Bernard Deheegher overleden
Bernard Deheegher, oud werknemer van Belgofurn en Fedustria, is eergisteren op 70-jarige leeftijd overleden.
lees verder
 
Maak kennis met de LXR18
lees verder
Impuls voor matrasrecycling
Vijf grote matrasproducenten - Beter Bed, Swiss Sense, Ikea, Hilding Anders en Koninklijke Auping - introduceren stichting Matras Recycling Nederland (MRN).
lees verder
Honingkleurige glaskunst
Het Tsjechische Rückl is gespecialiseerd in het eeuwenoude ambacht van het glasblazen. Sinds 2017 vaart het bedrijf een moderne koers, met nieuwe collectie ontwikkeld door Rückl Art Director Rony Plesl.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden