Omzetkrimp non-food in 2021

Maandag 08 februari 2021

De omzet van de Nederlandse non-food detailhandel groeide in 2020, ondanks een krimp in december. Voor 2021 wordt een somberder scenario geschetst door ING.
Omzetkrimp non-food in 2021
Omzetkrimp non-food in 2021 Omzetkrimp non-food in 2021

De omzetgroei in de detailhandel non-food als geheel is in 2020 ondanks alle beperkingen en tijdelijke sluiting van winkels overeind gebleven. Het beeld voor 2021 is met een verwachte omzetkrimp van circa 3,5% somberder. Uitgaande van een succesvol vaccin- en testbeleid zullen in de loop van maart de uitgaven aan horeca, uitgaan, vakanties en ook mode weer gaan toenemen. Dit gaat ten koste van de aankoop van spullen voor in en rond het huis.

 

De totale groei van de online verkopen zal terugvallen van 43,5% in 2020 naar hooguit 15% in 2021. De verkopen bij multichannel retailers blijven sterker groeien dan bij de pure webwinkels.

 

Nederlanders hebben tijdens de lockdown veel geklust en bouwmarkten, tuincentra, doe-het-zelf- en woonwinkels profiteerden volop. In 2020 kwam de gemiddelde omzetgroei uit op 19,5% voor DHZ-winkels en bijna 8% voor het segment woninginrichting. De data van ING over pinbetalingen lieten voor de bouwmarkten in april en mei bijna 40% groei van de pinomzet zien en in november was deze ook nog bijna 30%.

 

In de tweede helft van december sloeg het beeld vanwege de sluiting van niet-essentiële winkels om. Woonwinkels leden alleen in maart/april en december flink omzetverlies. 2021 Begint slecht: in januari lagen de pinbetalingen in het segment 'living' ruim 60% onder het normale niveau. Voor de rest van het jaar zullen mede door die valse start de omzetten circa 4% onder die van het extreme jaar 2020 liggen. Consumenten krijgen te maken met aanhoudende onzekerheid vanwege vrees voor baanbehoud en een iets krappere woningmarkt en zullen hun gespaarde geld eerder gaan besteden aan horeca en reizen, zodra dat weer mogelijk is.

 

De grootste winnaar in het winkellandschap is ook in 2021 het onlinekanaal. De belangrijkste les van de lockdowns is dat voor het gros van de non-food winkels toekomstige omzetgroei een utopie is zonder een online strategie. Diverse grotere winkelformules noteerden dit jaar in het online segment een omzetgroei van tientallen procenten. De groeicijfers zwakken in 2021 af van 43,5% tot circa 15%. In het eerste kwartaal groeit het online segment vanwege de lockdown nog fors, daarna zwakt deze af naar 'normale' proporties. Voor de pure webshops is de verwachte online groei (+10%) lager dan voor multichannel retailers (+20%).Links

www.cbs.nl
www.ing.nl
https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/detailhandel-non-food.html

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, 2021, krimp, bouwmarkten, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, #cbs, #ing

Gerelateerd nieuws
Voorjaarsvakdagen bijna van start
De exposanten van de Woonindustrie (DWI) zijn er klaar voor, op 12 en 13 april begint het eerste deel van de Voorjaarsvakdagen, dat van 18 – 20 april vervolgd wordt. Van vernieuwde stands tot nieuwe producten, ze zijn allemaal de moeite van het bezoeken waard.
lees verder
Inretail gooit handdoek
Detailhandelsbrancheorganisatie Inretail gaat niet in hoger beroep tegen de Nederlandse staat om de gedwongen winkelsluiting op te heffen. En het IMF heeft overheden inmiddels geadviseerd om noodlijdende zaken op te kopen!
lees verder
Toegankelijke klasse Artelux
Met het thema ‘City Living’ borduurt Artelux voort op het vorig jaar geïntroduceerde ‘Luxury Living’, waarbij het stadse hotelleven een hoofdrol speelt. Het gaat om toegankelijke klasse, verfijnd en elegant.
lees verder
Elegante subtiele rondingen
DesignLab21, onderdeel van de Dutch Quality Group presenteert de nieuwe bank Vilaz. Volgens het bedrijf is het een typische Design on Stock bank, met een herkenbare signatuur. Modulair, comfortabel en met veel aandacht voor kwaliteit en detail.
lees verder
Onvrede over Mohawk
Filip Balcaen, bestuurder en een grote aandeelhouder van Mohawk, breekt met het Amerikaanse vloerenconcern. Mohawk is het moederbedrijf van Unilin, IVC en Spano.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden