Mondkapjesboete voor klant

Vrijdag 04 december 2020

De Nederlandse Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus probeert in een brief helderheid te scheppen over wie beboet wordt, de klant òf de winkelier, als een klant zonder mondkapje een winkel binnengaat.
Mondkapjesboete voor klant

Grapperhaus is helder: een ondernemer hoeft niet handhavend op te treden en wordt daarmee niet beboet. Een klant die zonder een mondkapje in de winkel is, kan wel een boete krijgen. Weigert de klant een mondkapje te dragen, dan mag de ondernemer de klant uit de winkel weren. Als de klant dan toch de winkel ingaat is hij of zij in overtreding met de wet en kan hij of zij daarvoor een boete krijgen.
 
Een winkelier moet echter wel weer een actief deurbeleid voeren en klanten aanspreken op het dragen van een mondkapje. Dat kan bijvoorbeeld via deurposters bij de winkelentree. Zo bevordert hij de naleving van de wet. Met de invoering van de wettelijke mondkapjesplicht afgelopen dinsdag 1 december ontstond hierover onduidelijkheid.Het blijft dus toch nog best onduidelijk: De ondernemer hoeft dus niet te handhaven, maar is wel verplicht om de mondkapjesplicht te handhaven, maar krijgt weer geen boete als de klant geen mondkapje draagt, zolang de naleving van de wet actief gestimuleerd wordt. De vraag is echter hoe actief dat moet en wat er gebeurt als dat in ogen van Grapperhaus niet in voldoende mate is gedaan (toch een boete?) en wie dat beoordeelt.

De minister van Justitie zal naar verwachting van Inretail hierover ook duidelijkheid geven aan gemeenten en handhavers. Voor zover dat dus überhaupt duidelijk te krijgen is. Nog los dat van het feit dat dit een maatregel is waarvan de overheid zelf maandenlang zelf heeft aangegeven dat die niet werkt.

 

P.S. 10-12-2020: De wetenschap heeft inmiddels bewezen dat het niet werkt.

P.S. 28-12-2020: De bovenstaande link werkt niet meer omdat het Linkedin-profiel van Wybren van Haga niet beschikbaar is?! Hierbij een link naar een artikel uit HP De Tijd over de (on)zin van mondkapjes.Links

www.inretail.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, woon, wonen, woning, residentieel, non-food, retail, detailhandel, brancheorganisatie, belangenbehartiger, cbw, mitex, in retail, winkel, organisatie, belang, vereniging, informatie, portaal, arbeid, pensioen, regeling, omstandigheden, economie, crisis, corona, covid-19, inretail, veiligheid, veiligheidsprotocol, #mondkapjesplicht, #corona, #covid19, #inretail

Gerelateerd nieuws
Nieuwe leiding en producten Schramm
Het bed is volgens Schramm Werkstätten een thuis in huis: al bijna 100 jaar ontwerpt en produceert het bedrijf bedden en matrassen, maar ook dekbedden, kussen en bedlinnen. Dit jaar begint met een nieuwe directeur en nieuwe producten.
lees verder
Fleurige lente Indes Fuggerhaus
Het Duitse bedrijf Indes Fuggerhaus komt met een voorjaarscollectie gordijnstoffen waarbij genieten en ontspannen de kernwoorden zijn.
lees verder
 
Beurzen Frankfurt tot juni dicht
lees verder
Unilux helpt dealers een handje
Unilux, specialist in insectenwering, komt met een nieuwe initiatief om zijn meer dan 1.600 dealers te helpen in coronatijd. Omdat een showroom bezoeken niet of nauwelijks mogelijk is biedt Unilux zijn dealers een volledig uitgeruste Unilux horren webshop.
lees verder
Breed programma R+T Digital
In een persconferentie maakte Messe Stuttgart kort geleden meer informatie bekend over R + T digital. 285 exposanten nemen hieraan deel en er is een uitgebreid digitaal lezingenprogramma. Ook de R + T innovatieprijs wordt weer uitgereikt.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden