MKB-vriendelijke energietransitie

Donderdag 03 juni 2021

Door de onevenredig grote stijging van de energierekening en de beperkte toegang tot subsidies, wordt het mkb-sectoren moeilijk gemaakt om te blijven verduurzamen, zo stelt onder meer het CBM.
MKB-vriendelijke energietransitie

In een brief aan de Nederlandse informateur Hamer vragen tien mkb-brancheorganisaties, waaronder CBM (interieurbouw en meubels), om in de komende kabinetsperiode nieuwe duurzaamheidsinstrumenten te ontwikkelen voor een rechtvaardige, effectieve en toekomstbestendige financiering van een florerend duurzaam Nederlands mkb. Afspraken hierover moeten in het nieuwe Regeerakkoord opgenomen worden.

 

Volgens de tien brancheorganisaties, die gezamenlijk circa 45.000 bedrijven met 500.000 werknemers en een gezamenlijke omzet van € 165 miljard vertegenwoordigen, is de afgelopen jaren de rekening van de energietransitie eenzijdig bij mkb-ondernemers gelegd. Dit komt onder meer door de scheve, degressieve kostenverdeling van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Bovendien is de verdeling van de ODE-kosten per 2020 verschoven. Hierdoor dragen bedrijven twee derde van de lasten en huishoudens een derde.


Omdat binnen het bedrijfsleven breed de energie-intensieve industrie helemaal of grotendeels is vrijgesteld van de energiebelasting en ODE, ligt de gestegen ODE-last op dit moment hoofdzakelijk bij mkb-ondernemers. De ondertekenaars willen dan ook een verlaging van de ODE ten bate van specifiek het mkb. Hiermee wordt dan ook recht gedaan aan de veel lagere CO2-uitstoot van dat mkb. De financiering van die verlaging moet vanzelfsprekend niet gezocht worden bij bronnen die uiteindelijk toch de portemonnee (kunnen) raken van datzelfde mkb, maar bij bronnen die aansluiten op en recht doen aan de feitelijke CO2-uitstoot in Nederland. Geen lastenverzwaring, maar een lastenverschuiving en wel op een zodanige wijze dat deze rechtvaardiger wordt, geen negatieve productie – of werkgelegenheidseffecten kent en recht doet aan de Nederlandse duurzaamheidsambities.


Daarnaast kan de subsidieregeling SDE++ voor de sector industrie niet worden aangewend door ondernemers in het ambachtelijke- en industriële mkb. Deze regeling wordt namelijk voor een groot deel aangewend voor CO2-opslag en waterstof, waardoor alleen de energie-intensieve industrie ervan profiteert.

 

Lees meer hierover in deze brief.Links

www.cbm.nl

Tags

Nieuws, mkb, organisaties, duurzaamheid, energietransitie, kosten, SDE subsidie, co2, uitstoot, lastenverzwaring, #CBM

Gerelateerd nieuws
Aziatisch debuut Orgatec
Koelnmesse organiseert volgend jaar Orgatec in Japan. De beurs zal van 26 tot 28 april 2022 als eerste in zijn soort in Japan focussen op professionele en hybride werkomgevingen.
lees verder
Toekomst van schone vloeren
Microban International zal gaan exposeren op de CFJ LIVE Virtual Flooring Expo op 1 juli 2021. De toonaangevende expert in antimicrobiŽle oplossingen zal zijn portfolio van ingebouwde antimicrobiŽle technologieŽn presenteren en demonstreren hoe deze worden gebruikt om schoon in de vloerwereld te herdefiniŽren
lees verder
Inschrijving NK stofferen open
Het Nationale Kampioenschap Woning- en Projectstofferen (NKWP) vind plaats op zondag 12 september 2021 plaats tijdens Interieur Collectie Dagen (Incoda) in Evenementenhal Gorinchem.
lees verder
 
Nieuwe Belgische decoratiebeurs
lees verder
 
Awards voor Jan Goderis
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden