Koningsdamast van TextielMuseum voor Maxima en Willem-Alexander

Vrijdag 25 april 2014

Terwijl heel Nederland Koningsdag viert, zaterdag 26 april, ontvangt het Koningspaar Willem-Alexander en Maxima een prachtige set Koningsdamast.
Koningsdamast van TextielMuseum voor Maxima en Willem-Alexander
Koningsdamast van TextielMuseum voor Maxima en Willem-Alexander Koningsdamast van TextielMuseum voor Maxima en Willem-Alexander

Het koninklijke tafelgoed is ontworpen door Margot Berkman en uitgevoerd in 100% linnen op één van de computergestuurde weefmachines in het TextielLab. Het Textielmuseum laat op deze manier zien dat een oude traditie nog springlevend is.

 

De prachtige linnen set Koningsdamast, in speciale afmetingen, wordt namens Directeur Errol van de Werdt van het TextielMuseum en beeldend kunstenaar Margot Berkman aan het koningspaar worden overhandigd in bij zijn van burgemeester de Graaf van Amstelveen.


Het maken van gedenkdamast is een aloude traditie in Nederland. Damasten tafelgoed, glanzend wit met ingeweven patronen, behoorde eeuwenlang tot de kostbaarheden die leden van vorstenhuizen cadeau kregen.

De symbolische elementen die Berkman eerder heeft gebruikt in de sierhekken voor de Koningsboom, vind je ook terug in het glanzende witte damast. Geïnspireerd door de transparantie van oud kant uit de collectie van koningin Wilhelmina, maar ook door kalligrafische Middeleeuwse handschriften, is een ontwerp tot stand gekomen met patronen die verwijzen naar de geschiedenis van de Oranjes. De oranjeboom met zowel vrucht als bloesem symboliseert voor het Huis van Oranje standvastigheid, onsterfelijkheid en verbondenheid. Maar ook symbolen van het koningschap, een kroon en scepter, zijn als motieven terug te vinden in het damast. Verborgen in het middenmotief is de kop van een leeuw te ontwaren, refererend aan het Nederlandse rijkswapen. Als strooimotiefjes zijn ook zonnen ingeweven. Zij grijpen terug op de Incazon uit het wapen van Argentinië, het vaderland van koningin Máxima.

Ontwerpster Margot Berkman: 'Als beeldend kunstenaar ben ik zeer vereerd met deze opdracht. In het TextielMuseum heb ik samen met de vaardige vakmensen van het TextielLab dit glanzende witte linnen geweven. Dineren gaat over samenzijn, verbindingen maken, over goede gesprekken in een ontspannen sfeer en over gezelligheid. Over de koning en de koningin sámen. Ik heb gezocht naar het verbindende motief om de invloed, liefde en passie van Koningin Máxima te verbeelden. Voor mij is dat de zon: als symbool uit het wapen van Argentinië, maar vooral omdat haar sterke persoonlijkheid warmte en passie uitstraalt. Zonder zon komt de bloesem niet tot wasdom. Samen met koning Willem-Alexander geeft zij ons land een nieuwe en krachtige glans. Ik hoop dat het linnen Koningsdamast dat zal uitstralen.'


Meer foto's en informatie: www.textielmuseum.nl

Foto Balkonscene ANP


 Links

www.textielmuseum.nl

Tags

Koningshuis, Koningsdag, Koninklijk Damast, Textielmuseum, Willem-Alexander, Maxima, Koning, Damast

Gerelateerd nieuws
Fedustria pleit voor ambitieus industriebeleid
De Belgische beroepsorganisatie Fedustria is hoopvol na een moeilijk jaar 2022, zo bleek op de recent gehouden algemene vergadering.
lees verder
Lisa Bene-verkoopleider BN
Lisa van Hal is vanaf 1 april de verkoopleider van BN International (BN Walls) in BelgiŽ en Nederland.
lees verder
 
Koningin Maxima in Milaan
lees verder
Ontwerpers HMC in Milaan
Net afgestudeerde ontwerpers van Hout- en Meubileringscollege presenteren hun meesterwerken op de Salone del Mobile in Milaan.
lees verder
Nieuwe duplistoffen
De duplistoffen-collectie van raamdecoratiespecialist B&C word uitgebreid met nieuwe serie metallics.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden