Kartelonderzoek interieur gesloten

Vrijdag 13 augustus 2021

Bijna een jaar geleden deed de Autoriteit Consument en Markt (ACM) invallen bij verschillende woninginrichting-leveranciers die worden verdacht van kartelvorming. Nu is het onderzoek gesloten.
Kartelonderzoek interieur gesloten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) sluit het vorig jaar gestarte onderzoek naar een mogelijke overtreding van de concurrentieregels in de woninginrichtingssector. De ACM geeft voorrang aan andere onderzoeken, omdat het onderzoek tot nu toe onvoldoende bewijs heeft opgeleverd voor het vaststellen van een overtreding. De ACM houdt de sector in het vizier en zal eventuele nieuwe aanwijzingen serieus bekijken.

De ACM begon het onderzoek na aanwijzingen over het dwingend opleggen van minimumprijzen door leveranciers aan winkeliers. En er zouden ook afspraken zijn tussen verschillende leveranciers over de verkoopprijzen van hun producten aan consumenten. De NOS meldde kort daarna dat het zou gaan om meubelleveranciers.

Wat mag wel en niet tussen leverancier en winkel?
- Winkeliers moeten zelfstandig hun verkoopprijs aan consumenten bepalen.
- Winkeliers moeten ook zelfstandig bepalen of en hoeveel korting ze geven.
- Leveranciers mogen niet meer doen dan het geven van een vrijblijvend advies over de verkoopprijs of korting.
- Leveranciers mogen op geen enkele wijze – direct of indirect - druk uitoefenen om het advies op te volgen. Leveranciers mogen bijvoorbeeld niet dreigen met het stoppen van het leveren van producten.
- Leveranciers mogen aan winkeliers geen informatie geven over verkoopprijzen van andere winkeliers.
- Winkeliers mogen aan leveranciers ook geen informatie doorgeven over verkoopprijzen van andere leveranciers.

Concurrentie zorgt ervoor dat een product voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom controleert de ACM of bedrijven eerlijk concurreren en geen prijsafspraken maken, de markt verdelen of de concurrentie op een andere manier belemmeren, bijvoorbeeld door het uitwisselen van informatie. De ACM beschermt mensen en bedrijven tegen oneerlijke concurrentie en laat markten goed werken.Links

www.acm.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, meubel, meubilering, industrie, Interieurbouw, fabricage, branchevereniging, lonen, werknemer, werkgevers, mededingingswet, fraude, kartel, invallen, onderzoek, #autoriteitconsumentenmarkt, #acm

Gerelateerd nieuws
 
Ontwerp door de natuur
lees verder
Bernard Deheegher overleden
Bernard Deheegher, oud werknemer van Belgofurn en Fedustria, is eergisteren op 70-jarige leeftijd overleden.
lees verder
 
Maak kennis met de LXR18
lees verder
Impuls voor matrasrecycling
Vijf grote matrasproducenten - Beter Bed, Swiss Sense, Ikea, Hilding Anders en Koninklijke Auping - introduceren stichting Matras Recycling Nederland (MRN).
lees verder
Honingkleurige glaskunst
Het Tsjechische Rückl is gespecialiseerd in het eeuwenoude ambacht van het glasblazen. Sinds 2017 vaart het bedrijf een moderne koers, met nieuwe collectie ontwikkeld door Rückl Art Director Rony Plesl.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden