Heimtextil-trend Bio-engineered

Woensdag 04 oktober 2023

Ook op de Heimtextil 2024 worden de nieuwste trends gepresenteerd. Dit jaar veel aandacht voor materiaalontwikkelingen in het kader van een duurzamere, circulaire wereld waar we naar toe gaan.
Heimtextil-trend Bio-engineered
Heimtextil-trend Bio-engineered Heimtextil-trend Bio-engineered Heimtextil-trend Bio-engineered

Vooruitstrevende thema's en spectaculaire opvoeringen voor alle textielprofessionals die hun kennis voortdurend willen uitbreiden: Dat is waar de Heimtextil Trends voor staan.

 

Na de focus op circulaire oplossingen van vorig jaar, zal Heimtextil Trends 24/25 opnieuw een licht werpen op transformatieve textielinnovaties: ze laten zien op welke manieren de transformatie van de thuistextielindustrie doorgaat. Ze vormen daarmee het inspirerende hart van de vakbeurs en vertalen wereldwijde megatrends naar textielvisies onder de overkoepelende naam New Sensitivity.

 

In dit artikel staat de derde trend centraal: Bio-engineered, oftewel ontworpen om de biologische afbraak te verbeteren

 

Tot op zekere hoogte is biotextiel een samensmelting van plantaardig en technologisch textiel. Bio-engineering slaat een brug tussen natuur en technologie en transformeert de manier waarop textiel wordt gemaakt. Ze kunnen in twee richtingen worden verdeeld: volledig bio-engineered en biologisch afbreekbaar textiel. Bij de productie van volledig biotechnologisch textiel worden op de natuur geïnspireerde strategieën toegepast.

 

In plaats van planten te kweken en hun vezels te extraheren, wordt textiel gemaakt van de eiwitten, koolhydraten of bacteriën in maïs, gras en rietsuiker. Bij de fabricage wordt een biomoleculair proces gebruikt dat filamenten creëert die tot garen worden gemaakt. Het duurzame voordeel van biotechnologisch textiel is dat het enkele van dezelfde functies kan hebben als synthetisch geproduceerd textiel, terwijl het toch biologisch afbreekbaar zijn vanwege hun natuurlijke oorsprong.

 

Biologisch afbreekbare vezels kunnen worden toegevoegd aan conventioneel textiel zoals polyester om het vermogen van conventioneel textiel om terug te keren naar materialen die in de natuur voorkomen en dus biologisch af te breken in natuurlijke omgevingen zoals water of grond. Hoewel dit textiel niet volledig biologisch afbreekbaar is, zal het tot 93% biologisch afbreken in vergelijking met conventioneel textiel.

 

De trends worden ook in 2024 van 9 t/m 12 januari in hal 3 van de Messe Frankfurt gepresenteerd. Meer info en toegangstickets.Links

heimtextil.messefrankfurt.com

Tags

nieuws, interieur, beurs, trend, stoffen, gordijnen, raamdecoratie, bedtextiel, karpetten, garens, vezels, prognose, trendburo, stoffen, technologie, plantaardig, biobasis, circulair, duurzaam, presentatie, hallen, exposanten, tour, gevoeligheid, complexiteit, plantaardig, bioengineered, textiles, hennep, katoen, linnen, #messefrankfurt, #heimtextil, #stijlinstituut, #spott, #annemariecommandeur

Gerelateerd nieuws
Duurzaamheid en innovatie centraal
Optimale vooruitzichten voor Techtextil en Texprocess 2024: een hoog niveau van vraag en internationaliteit in combinatie met een uitstekende mate van innovatie
lees verder
Netwerkborrel in Milaan
De Interieur Club organiseert wederom de netwerkborrel tijdens Milaan Design Week en hiervoor kunnen nu kaarten besteld worden.
lees verder
B-Living focust op online uitbreiding
Als fusiebedrijf gespecialiseerd in glas en textiel, heeft interieurgroothandel B-Living, door strategische overnames de consumentenmarkt betreden. De onderneming wil binnen enkele jaren de helft van haar omzet online genereren.
lees verder
Dreigend faillissement Signa groep
De Oostenrijkse Signa Group, tot voor kort mede-eigenaar van onder andere De Bijenkorf, dreigt failliet te gaan.
lees verder
 
Nieuwe ceo Homefashion Group
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden