Groei consumptie huishoudens

Dinsdag 15 november 2022

In september 2022 hebben Nederlandse huishoudens, gecorrigeerd voor prijsveranderingen, 2,2% meer besteed dan in september 2021. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer besteed aan diensten, maar minder aan goederen, meldt het CBS.
Groei consumptie huishoudens
Groei consumptie huishoudens

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd (zie grafiek 1).

 

Consumenten hebben in september 5,2% meer besteed aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, dan in september 2021. Vorig jaar september golden er nog enkele coronamaatregelen. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

 

In september hebben huishoudens 2,6% minder besteed aan duurzame goederen dan in september 2021. Ze besteedden onder andere minder aan woninginrichting en auto’s. Consumenten hebben ook 2,6% minder besteed aan voedingsmiddelen, dranken en tabak. Aan overige goederen, zoals aardgas en producten voor persoonlijke verzorging, hebben ze bijna 1% meer besteed.

Een paar weken geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in september 3,5% kleiner was dan in september 2021. Het volume van de non-foodsector kromp met bijna 3% en dat van de foodsector kromp met ruim 3%. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen (zie grafiek 2).
Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, #cbs

Gerelateerd nieuws
 
Nieuwe reorganisatie Signify
lees verder
Toekomstgerichte Meubelbeurs
We blikken graag nog even terug op Meubelbeurs Brussel. Tijdens deze editie stond de toekomst centraal. Deze toekomst kent (economische) uitdagingen, maar de organisatie was erg te spreken over de editie van 2023, die iets meer bezoekers trok dan in 2022.
lees verder
 
Succesvol jaar Jysk
lees verder
Partnership Nobel Capital en Comafin
De Comafin Groep, een vooraanstaande franchiseorganisatie in de woninginrichtingsbranche, heeft een samenwerking aangekondigd met Nobel Capital Partners.
lees verder
Groei omzet detailhandel in oktober
De Nederlandse detailhandel zet bijna 5% meer om in oktober, het volume daalt heel licht, zo meldt het CBS.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden