Faillissement Veldeman Bedding

Woensdag 19 juli 2023

Voor matrasproducent Veldeman Bedding uit Belgisch Limburg wordt faillissement aangevraagd nadat een reorganisatie afgewezen werd door de rechtbank.
Faillissement Veldeman Bedding

De ondernemingsrechtbank trekt de stekker uit de Limburgse producent van matrassen, lattenbodems en boxsprings Veldeman. Er werken 450 mensen, waarvan 230 in België. Een deel behoudt mogelijk zijn baan na een doorstart, zo meld dagblad de Tijd.

 

Bij Veldeman liep sinds maart een procedure van gerechtelijke reorganisatie, waarbij de Limburgse matrasproducent beschermd was tegen schuldeisers en kon onderhandelen met nieuwe geldschieters. Op 31 juli had de ondernemingsrechtbank sowieso een uitspraak moeten doen, maar die heeft nu vroegtijdig beslist dat het familiebedrijf niet meer te redden is.

 

Er was een akkoord met een geïnteresseerde koper voor een overname. Maar de gerechtsmandataris die het beheer van het bedrijf had overgenomen, vond de waardering van het vastgoed niet hoog genoeg. De rechter is hem daarin gevolgd. 'We hadden nog in beroep kunnen gaan tegen die uitspraak, maar we kiezen ervoor het faillissement aan te vragen,' zegt woordvoerder Jolien Monnissen.

 

De groep was in de problemen gekomen na de overname van het Franse Maison de la Literie in 2022, een in Frankrijk bekende distributeur met een netwerk van 300 beddenspeciaalzaken. Dat was een grote stap voor het familiebedrijf dat vorig jaar een omzet van € 95 miljoen had. Te groot, blijkt nu.

 

Veldeman was al jaren medeaandeelhouder bij Maison de la Literie, naast de Franse oprichtersfamilie Elmalek. Door aanslepende financiële problemen bij het Franse bedrijf had Veldeman eerder al kapitaalverhogingen gedaan. In oktober vorig jaar zag het zich genoodzaakt Maison de la Literie volledig over te nemen.

 

Volgens de woordvoerder hebben de problemen bij de Franse dochter geleid tot cashflowproblemen in de hele groep. 'Bovendien hebben wij het, net als de hele meubelsector, de voorbije jaren zwaar te verduren gehad,' zegt Monnissen. 'Door de energiecrisis stelden consumenten de vervanging van hun oud bed of matras uit, en door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van hout, metalen en andere grondstoffen fors gestegen. Door de aanslepende coronapandemie in China kregen we ook niet voldoende toevoer van stoffen van daar uit.'

 

Dat 2022 een moeilijk jaar was voor Veldeman Bedding, blijkt ook uit de cijfers. De brutobedrijfswinst (ebitda) was negatief (€ -1,2 miljoen) en het bedrijf draaide een nettoverlies van € 13 miljoen. In theorie staan de 450 werknemers door het nakende faillissement op straat. 'Maar er zijn een aantal pistes met geïnteresseerde partijen die mogelijk delen van het bedrijf willen overnemen. Die hebben we nooit bewandeld omdat de geïnteresseerde koper tijdens de procedure van gerechtelijke reorganisatie eiste dat de onderhandelingen exclusief zouden verlopen. Nu zijn we in gesprek met die stille geïnteresseerden. We kunnen dus nog niet zeggen hoeveel mensen hun job verliezen.'

 

Met de neergang van het bedrijf gaat alweer een icoon van de Vlaamse meubelindustrie ten onder. In 2020 ging de eveneens familiale meubelproducent Recor Hasselt failliet. De derde generatie van de eigenaarsfamilie Corthouts gingen evenwel door met onder meer de Genkse beddingafdeling van Recor, ook al was die tussen 2019 en 2021 ook verlieslatend. Recent ging Recor en samnwerking aan met Varam.

 

Veldeman Group, dat volgend jaar zijn zeventigste verjaardag zou vieren, is in handen van de gelijknamige Limburgse familie, en was ooit een van de grootste werkgevers van Limburg. Met Velda heeft het een kwaliteitsmerk van bedsystemen in huis, die worden verdeeld in 250 winkels in België, 200 in Nederland en dus 300 in Frankrijk. Het bedrijf richtte zich de afgelopen tijd meer op de recycling van matrassen, eerder al via Resleep, onder invloed van de derde generatie: ceo Valerie Veldeman en haar echtgenoot Philip Daenen.Links

www.velda.net
www.veldeman.com
www.vel-you.com
www.maisondelaliterie.fr

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woning, woon, slapen, slaap, slaapkamer, bed, fabrikant, leverancier, ledikant, detail, retail, nachtrust, keten, winkelketen, economie, resultaat, winst, omzet, verkoop, overname, failliet, faillissement, faling, boeken neerleggen, insolventie, bankroet, doorstart, herstart, veldeman #velda, #veldeman, #velyou, #maisondelaliterie, #meubelbeurs

Gerelateerd nieuws
Keuzevak vloeren op VMBO
Vbmo-leerlingen kunnen in het volgend schooljaar 24/25 nu ook kiezen voor het nieuwe keuzevak Vloeren.
lees verder
Op bezoek bij Masureel
Het team van Incoda gaat regelmatig op bezoek bij een exposant voor meer achtergrondinformatie. Onlangs is men bij behangfabrikant Masureel langs geweest.
lees verder
Duurzaam aanbod matrassen
Emma - The Sleep Company, zet een stap richting duurzaamheid met de introductie van twee nieuwe initiatieven: de lancering van Emma Second Life en het volledig vernieuwde Edge-to-Edge online portfolio en matrassen.
lees verder
Groei kijk op gordijnen
De franchiseformule kijk op gordijnen blijft groeien en kondigt nu alweer de achtste vestiging aan.
lees verder
 
Nieuwe Accessoire Boetiek
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden