'Een op de drie grote winkelgebieden in risicozone'

Vrijdag 06 juni 2014

Eenderde van de zestig grootste Nederlandse gemeenten dreigt de komende jaren in de problemen te komen met zijn winkelgebied. Emmen, Heerlen en Hilversum lopen het grootste risico op achterblijvende vloerproductiviteit in het winkelgebied.
'Een op de drie grote winkelgebieden in risicozone'

Zij scoren het slechtst op de aspecten bevolkingsprognose, leegstand en winkeldichtheid, die in de Retail Gemeente Atlas van Q&A Research & Consultancy in kaart zijn gebracht.

Negentien gemeenten zullen de komende tien jaar niet of nauwelijks groeien in het aantal inwoners. In totaal beschikken 37 gemeenten over een hogere winkeldichtheid dan gemiddeld, waardoor ze een grotere kans op overaanbod en lagere vloerproductiviteit hebben.

 

Vergrijzing

In 33 gemeenten is de winkelleegstand inmiddels opgelopen tot boven de tien procent. In één op de tien gemeenten staat zelfs vijftien procent van de winkels leeg. Emmen, Heerlen en Hilversum lopen het grootste risico dat hun leegstandspercentage de komende jaren verder oploopt. Een groot deel van de risicogebieden heeft te maken met vergrijzing.

De meest kansrijke winkelgebieden hebben een positieve bevolkingsprognose, kampen met weinig leegstand en hebben een relatief lage winkeldichtheid. Amstelveen, Haarlemmermeer en Den Bosch scoren het best op deze aspecten.

 

Eenpersoonshuishoudens

Kansrijke gemeenten hebben procentueel meer jongeren tussen de vijftien en dertig jaar in hun gemeente. Ook deze gebieden vergen echter aanpassingen, omdat meer jongeren volgens Q&A ook meer eenpersoonshuishoudens betekent. In acht Nederlandse gemeenten ligt het aandeel van deze huishoudens al boven de vijftig procent. Deze groep verlangt vanwege zijn drukke leven en relatief hoge kosten langere openingstijden en aangepaste winkelconcepten. Met name discounters en retailers met een goede prijs-kwaliteitverhouding sluiten daar volgens het adviesbureau goed bij aan.

 

Bron: RetailNews

 

 Links

www.retailnews.nl

Tags

winkelgebied, winkeldichtheid, vloerproductiviteit, leegstand, winkel, risicogebied

Gerelateerd nieuws
Ook woninginrichting juni feest!
De Nederlandse detailhandel heeft in juni 2019 2,8% meer omzet geboekt dan in juni 2018. De interieurbranche heeft het opnieuw zeer goed gedaan!
lees verder
Woninginrichting mei super!
De Nederlandse detailhandel heeft in mei 2019 ruim 3% meer omzet geboekt dan in mei 2018. De interieurbranche doet het zelfs super!
lees verder
Ikea lanceert nieuwe app
Ikea opende kort geleden haar kleinste winkel in Nederland: een geheel nieuwe app. Hiermee kunnen producten niet alleen bekeken, maar ook direct gekocht worden.
lees verder
 
Ikea zet in op stadwinkels en online
lees verder
VidaXL wil ook offline
Het online warenhuis in huis en tuin, VidaXL, wil overal kunnen verkopen. Naast het werken met dropshippers wil het bedrijf daarom offline winkels faciliteren.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden