'Een op de drie grote winkelgebieden in risicozone'

Vrijdag 06 juni 2014

Eenderde van de zestig grootste Nederlandse gemeenten dreigt de komende jaren in de problemen te komen met zijn winkelgebied. Emmen, Heerlen en Hilversum lopen het grootste risico op achterblijvende vloerproductiviteit in het winkelgebied.
'Een op de drie grote winkelgebieden in risicozone'

Zij scoren het slechtst op de aspecten bevolkingsprognose, leegstand en winkeldichtheid, die in de Retail Gemeente Atlas van Q&A Research & Consultancy in kaart zijn gebracht.

Negentien gemeenten zullen de komende tien jaar niet of nauwelijks groeien in het aantal inwoners. In totaal beschikken 37 gemeenten over een hogere winkeldichtheid dan gemiddeld, waardoor ze een grotere kans op overaanbod en lagere vloerproductiviteit hebben.

 

Vergrijzing

In 33 gemeenten is de winkelleegstand inmiddels opgelopen tot boven de tien procent. In één op de tien gemeenten staat zelfs vijftien procent van de winkels leeg. Emmen, Heerlen en Hilversum lopen het grootste risico dat hun leegstandspercentage de komende jaren verder oploopt. Een groot deel van de risicogebieden heeft te maken met vergrijzing.

De meest kansrijke winkelgebieden hebben een positieve bevolkingsprognose, kampen met weinig leegstand en hebben een relatief lage winkeldichtheid. Amstelveen, Haarlemmermeer en Den Bosch scoren het best op deze aspecten.

 

Eenpersoonshuishoudens

Kansrijke gemeenten hebben procentueel meer jongeren tussen de vijftien en dertig jaar in hun gemeente. Ook deze gebieden vergen echter aanpassingen, omdat meer jongeren volgens Q&A ook meer eenpersoonshuishoudens betekent. In acht Nederlandse gemeenten ligt het aandeel van deze huishoudens al boven de vijftig procent. Deze groep verlangt vanwege zijn drukke leven en relatief hoge kosten langere openingstijden en aangepaste winkelconcepten. Met name discounters en retailers met een goede prijs-kwaliteitverhouding sluiten daar volgens het adviesbureau goed bij aan.

 

Bron: RetailNews

 

 Links

www.retailnews.nl

Tags

winkelgebied, winkeldichtheid, vloerproductiviteit, leegstand, winkel, risicogebied

Gerelateerd nieuws
Dekbed-Discounter verhuurt banken
We kennen Dekbed-Discounter van beddengoed, matrassen en boxsprings, maar de webwinkel verhuurt nu ook banken. Hiermee sluit het bedrijf aan op te trend om niet meer te bezitten, maar te huren.
lees verder
Europa Möbel kruipt naar IMG
Europa Möbel Verbund (EMV) gaat in Nederland de samenwerking met de Internationale Meubel Groep (IMG) uit Etten-Leur uitbreiden.
lees verder
Retail blijft groeien
Het blijft maar feest in de Nederlandse retail: in maart opnieuw ruim 4% meer omzet dan in maart 2018, het volume was 3,6% hoger. Zowel food als non-food groeiden en de interieursegmenten lagen weer aan kop!
lees verder
 
Westwing heeft slecht eerste kwartaal
lees verder
VME en Euretco samen sterk
Op 1 juli 2019 wordt de Woon Retail Groep opgericht voor zelfstandige MKB-bedrijven die actief zijn in de wonen- en keukenbranche. Om samen sterk te worden.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden