Woonbarometer bijna laagst

Woensdag 08 november 2023

De Nederlandse woonbranche economische barometer van Marktdata nadert de laagste stand van het jaar.
Woonbarometer bijna laagst
Woonbarometer bijna laagst

De stand van de Woonbranche economische barometer is in de maand oktober ruim drie punten gezakt ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee komt de barometerstand eind oktober op een stand van -12,9. Daarmee nadert de barometerstand het laagste punt van het jaar (-13,1 in mei). Lichte verbetering van het producenten- en consumentenvertrouwen konden de daling niet tegenhouden. Boosdoeners zijn de woningmarkt en de omzetontwikkeling van woondetaillisten.

 

De woonbranche economische barometer is opgebouwd uit de volgende deelindicatoren.

 

Omzetontwikkeling woondetaillisten

De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand september 2023 uitgekomen op -3,2. Voor het eerst dit jaar is er sprake van een negatieve omzetontwikkeling in de woonbranche. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in september een daling van de omzetwaarde van 3,2% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder volgens het CBS. De omzetdaling werd veroorzaakt door een lager verkoopvolume, welke niet volledig kon worden gecompenseerd door een hoger prijsniveau. Het verkoopvolume daalde met 5,6%.

 

Consumentenvertrouwen

De stemming onder consumenten was in oktober 2023 iets minder negatief dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -39 in september naar -38 in oktober. Consumenten waren in oktober wat minder pessimistisch over de economie dan in september. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -56, tegen -57 in september. De koopbereidheid kwam in oktober uit op -27, tegen -28 in september. De tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten minder ongunstig dan in september.

 

Producentenvertrouwen

De producenten in de industrie waren in oktober iets minder negatief dan in september. Het vertrouwen ging van -2,2 in september naar -1,8 in oktober, aldus het CBS. Producenten waren in oktober minder negatief over de verwachte productie in de komende drie maanden en over de voorraden gereed product.

Ze waren echter ook minder positief over hun orderportefeuille. Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren negatief. Het aantal producenten dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was kleiner dan het aantal dat een afname van de productie voorziet. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden groot vindt. Een deelindicator was positief. Het aantal producenten dat de orderpositie groot acht had de overhand op het aantal dat de orderportefeuille klein vindt, gelet op de tijd van het jaar.

 

Woningmarkt

In september 2023 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 16.089 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 8,7% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van de maand augustus werden er in september 1,0% meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van -2,9 in september gedaald naar -8,7 in oktober 2023.

 

De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de omzetontwikkeling van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.Links

www.marktdata.nl
www.cbs.nl
www.kadaster.nl

Tags

nieuws, interieur, marktcijfers, barometer, negatief, woningmarkt, huizenverkoop, producentenvertrouwen, consumentenvertrouwen, omzetontwikkeling, woondetaillisten, detailhandel, omzet, woonbranche, index, daling, inflatie, volume, #cbs, #kadaster, #marktdata

Gerelateerd nieuws
Elegante deurmatten in interieur
[Sponsored artikel] - Bij de inrichting van je woning zorg je er onder meer voor dat je meubels bij elkaar passen de muren een mooie kleur krijgen en kunstwerken aan de wand hangen. Maar heb je ook aan een passende deurmat gedacht?
lees verder
Ontwerptalent op Trendz
Iedereen die zich professioneel met woonaccessoires bezig houdt is van 25, 26 en 27 augustus weer welkom in Evenementenhal Gorinchem, voor vakbeurs Trendz. Op het evenement zijn ook verschillende ontwerptalenten aanwezig.
lees verder
 
K+R Interior Concepts failliet
lees verder
Lifestyle beurs Nordstil komt eraan
Geïnspireerd worden door de nieuwste trends en innovaties in de wereld van lifestyleproducten, geschenkartikelen en woningdecoratie? Nordstil, dé lifestyle vakbeurs, staat binnenkort weer voor de deur in het bruisende Hamburg.
lees verder
Vlaamse industrie bepleit daadkracht
De vier algemeen directeuren van de grootste industriële sectorfederaties in Vlaanderen hebben een opiniestuk gepubliceerd getiteld ‘Dringend gezocht: politieke daadkracht voor een sterke en veerkrachtige industrie’.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden