Weer minder nieuwbouwwoningen

Dinsdag 16 januari 2024

Ook in derde kwartaal zijn er in Nederland minder nieuwbouwwoningen verkocht, een daling die al drie kwartalen duurt.
Weer minder nieuwbouwwoningen
Weer minder nieuwbouwwoningen Weer minder nieuwbouwwoningen

In het derde kwartaal van 2023 werden er in Nederland ruim 3,8 duizend nieuwbouwwoningen verkocht, bijna 30% minder dan een jaar eerder. De transactieprijs van nieuwbouwwoningen was 1,9% hoger dan een jaar eerder. De huizenprijzen van zowel bestaande als nieuwbouwwoningen samen lagen 3,8% lager. Hiermee behoort Nederland tot de 10 landen waar de huizenprijzen in het derde kwartaal lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

 

De afname van het aantal transacties van nieuwbouwwoningen was in het derde kwartaal wel kleiner dan in voorgaande kwartalen. In de eerste twee kwartalen van 2023 halveerde het aantal transacties vergeleken met een jaar eerder. In de eerste drie kwartalen van 2023 werden er in totaal 10.463 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit is het laagste aantal transacties sinds de start van de meting in 2015.

 

Ook bestaande koopwoningen werden minder verkocht in het derde kwartaal: het aantal transacties was bijna 7% lager dan een jaar eerder. In totaal (nieuwbouw en bestaande bouw) waren er in het derde kwartaal 9% minder woningtransacties. Dit is daarmee het tiende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

 

De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning bedroeg in het derde kwartaal bijna € 501.000, € 4.000 hoger dan een jaar eerder. De voor kwaliteit en type woning gecorrigeerde prijs van een nieuwbouwkoopwoning was 1,9% hoger dan een jaar eerder. Een kwartaal eerder was de prijsstijging 1,8%. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn voor het derde kwartaal op rij gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. In het derde kwartaal lagen de prijzen 4,6% lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal was dit 5,2%. De gemiddelde transactieprijs van een bestaande woning bedroeg in het derde kwartaal bijna € 418.000. 

 

De huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande bouw samen waren in het derde kwartaal van 2024 in Nederland 3,8% lager dan een jaar eerder. In 16 EU-lidstaten was er sprake van een stijging van de huizenprijzen. In Kroatië, gevolgd door Polen en Bulgarije was de stijging het grootst. In 10 EU-lidstaten daalden de prijzen. De grootste dalingen waren te zien in Luxemburg, Duitsland en Finland. Gemiddeld daalden de huizenprijzen 1% in de EU. 

 

Het aantal transacties is in Nederland met 9% afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. In 13 van de 15 EU-lidstaten waar het aantal transacties is gemeten, is het aantal transacties gedaald. Links

www.cbs.nl
www.kadaster.nl
www.europa.eu

Tags

nieuws, interieur, statistiek, koopwoningen, makelaar, verkoop, nieuwbouw, transacties, prijsontwikkeling, verkoopprijs, gemiddelde, nieuwbouwkoopwoning, nieuwbouw, daling, prijs, kwartaal, langer, #cbs, #intrastat, #kadastar, #eurostat

Gerelateerd nieuws
Nieuwe eigenaar Casa
Casa heeft een nieuwe eigenaar: de Zweeds-Libanese ondernemer Ayad Al Saffar neemt een meerderheidsbelang in de Belgische interieurketen.
lees verder
Duurzaam programma
Voor de start van Techtextil in Frankfurt, introduceert Beaulieu Fibres International zijn Sustainable Fibres Program om vezels een nieuwe vorm te geven voor duurzame oplossingen.
lees verder
Mad! Events herfst- en wintereditie
De kleinschalige inkoopbeurs Mad! Events presenteert zichzelf als ht evenement voor premium bloemisten en interieurwinkels. Op 9 en 10 juni keert het evenement terug naar de Grote Kerk in Naarden.
lees verder
Designervaring
Patricia Urquiola x Heimtextil wordt een meeslepende installatie die een samenhangende designervaring mogelijk maakt tijdens de beurs in 2025.
lees verder
 
Vroegboekfase Imm cologne 2025
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden