Vlaamse industrie bepleit daadkracht

Maandag 17 juni 2024

De vier algemeen directeuren van de grootste industriŽle sectorfederaties in Vlaanderen hebben een opiniestuk gepubliceerd getiteld ĎDringend gezocht: politieke daadkracht voor een sterke en veerkrachtige industrieí.
Vlaamse industrie bepleit daadkracht

De verkiezingen zijn achter de rug. De kiezer heeft de kaarten door elkaar geschud. De mogelijke combinaties liggen nu duidelijk op tafel. Politici zetten zich in om snel werk te maken van solide coalities, zowel op Vlaams, federaal als Europees niveau. De economische uitdagingen vereisen een dringende beleidsfocus mét lange termijnvisie op de industrie. 


De Vlaamse industrie is volgens de federaties een fundamentele pijler voor welvaart en werkgelegenheid. Ze bepaalt bovendien de aantrekkelijkheid van Vlaanderen - en bij uitbreiding België - als investeringsregio. Zo is de industrie goed voor bijna een kwart van alle bedrijfsinvesteringen en zowat de helft van alle investeringen in onderzoek en ontwikkeling. 


Grote, middelgrote en kleine bedrijven vormen samen het industrieel weefsel en bieden jobs aan ruim 1,1 miljoen mensen. Laten we ook niet vergeten dat we onze welvaart voor een groot deel te danken hebben aan de wereldwijde export, waarvan 1 op de 3 jobs in Vlaanderen afhankelijk is. Er staat dus heel wat op het spel. Zeker nu de Nationale Bank van België een groeivertraging ziet op het vlak van bedrijfsinvesteringen en onze export marktaandeel verliest op de internationale markten.


Intussen draait de wereld door. Een groeiend protectionisme - in combinatie met geopolitieke instabiliteit en diepgaande marktverstoringen - en een steeds complexere regelgeving vormen de grootste bedreigingen voor een duurzame toekomst van onze industrie. Hoog tijd voor politieke daadkracht om op alle politieke niveaus een ambitieus industriebeleid uit te tekenen en uit te voeren. 


Vanuit de industrie reiken de federaties daarom een stevige hand aan de politiek voor een constructieve samenwerking en dialoog. Een eerste stap daartoe is al gezet met het ‘Toekomstpact voor de Vlaamse industrie' dat de vorige Vlaamse regering heeft afgesloten met de vier grootste Vlaamse industriefederaties (Agoria Vlaanderen, Essenscia Vlaanderen, Fedustria en Fevia Vlaanderen). Dit gebeurde op 23 maart tijdens de eerste Vlaamse Industrietop, georganiseerd in het kader van het slotfestival van Flanders Technology & Innovation. Nu willen ze verder bouwen op deze fundamenten binnen het Vlaams Industrieforum, het structureel overlegplatform tussen de Vlaamse regering en de vier industriefederaties.


Met deze ambitieuze engagementsverklaring zetten overheid en industrie samen de lijnen uit voor een daadkrachtig Vlaams industriebeleid, dat de juiste randvoorwaarden creëert om in Vlaanderen en Europa de industrie van de toekomst verder uit te bouwen. Het Toekomstpact definieert concrete engagementen in vijf domeinen. Dit zijn de vijf bouwstenen voor een sterke en duurzame industrie: 

  1. Concurrentievermogen en internationale handel

  2. Investeringen en rechtszekerheid

  3. Innovatie

  4. Talent

  5. Energie, klimaat en circulaire economie

Een coherent industrieel beleid op diverse beleidsniveaus kan de Vlaamse industrie verder doen groeien door het internationale concurrentievermogen te versterken, investeringen aan te trekken en meer talent aan te boren. Het moet volgens de federaties toelaten dat bedrijven kunnen opereren en investeren binnen een werkbaar, rechtszeker en voorspelbaar beleidskader, waarin innovatie en talent alle kansen krijgen en samen de omslag gemaakt kan worden naar een competitieve CO2-arme en circulaire industrie.


De ondertekenaars zijn de vier algemeen directeuren van de industriële sectorfederaties: Jolyce Demely (Agoria Vlaanderen - technologie), Ann Wurman (Essenscia Vlaanderen - chemie en life sciences), Karla Basselier (Fedustria – textiel, hout en meubel) en Nadia Lapage (Fevia Vlaanderen - voeding).Links

www.agoria.be
www.fedustria.be
www.essenscia.be
www.fevia.be

Tags

nieuws, interieur, opinie, opiniestuk, federaties, samenwerkingsverband, innovatie, industrie, overlegplatform, investeren, klimaat, beleidskader, groeien, concurrentievermogen, industrietop, voorzitter, daadkracht, politiek, ambitie, toekomst, duurzaamheid, #agoria, #fedustria, #essenscia, #fevia, #vlaanderen

Gerelateerd nieuws
Mogelijke overname Carpetright UK
Tapi wil Carpetright UK overnemen nadat dit bedrijf in grote financiŽle problemen is gekomen.
lees verder
Keuzevak vloeren op VMBO
Vbmo-leerlingen kunnen in het volgend schooljaar 24/25 nu ook kiezen voor het nieuwe keuzevak Vloeren.
lees verder
Op bezoek bij Masureel
Het team van Incoda gaat regelmatig op bezoek bij een exposant voor meer achtergrondinformatie. Onlangs is men bij behangfabrikant Masureel langs geweest.
lees verder
Groei Kijk op Gordijnen
De franchiseformule Kijk op Gordijnen blijft groeien en kondigt nu alweer de achtste vestiging aan.
lees verder
 
Nieuwe Accessoire Boetiek
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden