Verbetering consumentenvertrouwen

Donderdag 20 maart 2014

De stemming van consumenten in Nederland verbeterde in maart verder. De indicator steeg 3 punten en kwam uit op -7. Consumenten waren in maart positief over het algemeen economisch klimaat. Hun koopbereidheid veranderde echter nauwelijks. Het consumentenvertrouwen is sinds de zomer van 2013 vrijwel onafgebroken toegenomen.
Verbetering consumentenvertrouwen

De deelindicator Economisch klimaat verbeterde in maart 10 punten en kwam uit op 4. Voor het eerst na augustus 2007 is deze deelindicator weer positief. Het vertrouwen in de economische situatie in de komende twaalf maanden nam in maart het meest toe. Over de toekomstige economische situatie zijn consumenten al vijf maanden achtereen optimistisch. Met 24 bereikte de stand bij deze deelvraag in maart de hoogste waarde in 7 jaar. Ook het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde van februari op maart fors.

De koopbereidheid veranderde in maart weinig. Consumenten vonden de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, dan een maand eerder. Verder waren ze wat somberder over hun eigen financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden. Over hun financiën in de komende twaalf maanden waren ze daarentegen iets minder pessimistisch dan een maand eerder. Per saldo daalde de deelindicator Koopbereidheid 1 punt, naar -13. Daarmee is de koopbereidheid nog steeds laag.Links

www.cbs.nl

Tags

consumentenvertrouwen, maart 2013, economisch klimaat, koopbereidheid

Gerelateerd nieuws
Consumenten minder somber
Nederlandse consumenten waren in maart voor de vijfde maand op rij minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is echter nog laag.
lees verder
Sterke groei detailhandel januari
De Nederlandse detailhandel is in januari sterk gegroeid, vooral door de non-food sector. Omzet online daalde behoorlijk.
lees verder
Consumenten minder negatief
Consumenten waren in februari opnieuw minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is echter nog uitzonderlijk laag.
lees verder
Woonbranche eindigt in de min
Het vierde kwartaal laat een daling van de omzet zien in de woonbranche van 7% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. Dit sluit aan bij de trend die we al langer zagen in 2022, zo meldt Inretail.
lees verder
Retail december plus
De Nederlandse detailhandel heeft in december 2022 11% meer omgezet dan in december 2021, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 0,5 procent lager.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden