Verbetering consumentenvertrouwen

Donderdag 20 maart 2014

De stemming van consumenten in Nederland verbeterde in maart verder. De indicator steeg 3 punten en kwam uit op -7. Consumenten waren in maart positief over het algemeen economisch klimaat. Hun koopbereidheid veranderde echter nauwelijks. Het consumentenvertrouwen is sinds de zomer van 2013 vrijwel onafgebroken toegenomen.
Verbetering consumentenvertrouwen

De deelindicator Economisch klimaat verbeterde in maart 10 punten en kwam uit op 4. Voor het eerst na augustus 2007 is deze deelindicator weer positief. Het vertrouwen in de economische situatie in de komende twaalf maanden nam in maart het meest toe. Over de toekomstige economische situatie zijn consumenten al vijf maanden achtereen optimistisch. Met 24 bereikte de stand bij deze deelvraag in maart de hoogste waarde in 7 jaar. Ook het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde van februari op maart fors.

De koopbereidheid veranderde in maart weinig. Consumenten vonden de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, dan een maand eerder. Verder waren ze wat somberder over hun eigen financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden. Over hun financiën in de komende twaalf maanden waren ze daarentegen iets minder pessimistisch dan een maand eerder. Per saldo daalde de deelindicator Koopbereidheid 1 punt, naar -13. Daarmee is de koopbereidheid nog steeds laag.Links

www.cbs.nl

Tags

consumentenvertrouwen, maart 2013, economisch klimaat, koopbereidheid

Gerelateerd nieuws
Groei bestedingen woninginrichting
De consumptie van Nederlandse huishoudens krimpt iets in februari, maar onder meer de woninginrichting groeit wel licht.
lees verder
 
Lagere omzet meubels en woninginrichting
lees verder
Consumenten minder negatief
Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is in maart voor de zevende maand op rij verbeterd, meldt het CBS.
lees verder
Economie groeit minimaal in 2023
De Nederlandse economie is volgens het het Centraal Bureau Statistiek CBS in 2023 nauwelijk gegroeid, namelijk met 0,1%.
lees verder
Consument minder negatief
De stemming onder consumenten verbeterde ook in februari weer iets, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -28 in januari naar -27 in februari. De koopbereidheid verbeterde, terwijl het oordeel over het economische klimaat wat verslechterde.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden