Textiel dat zonne-energie opwekt

Donderdag 24 december 2020

Hoe profiteer je maximaal van de energie die je met zonlicht kunt opwekken? Hogeschool Saxion doet hier onderzoek naar en ontdekte dat zonnecellen en textiel een interessante combinatie zijn. Als tentdoeken, werkkleding of zelfs raamdecoratie.
Textiel dat zonne-energie opwekt
Textiel dat zonne-energie opwekt Textiel dat zonne-energie opwekt

Samen met het bedrijf Armor werkte Saxion aan de integratie van textiel en zeer dunne, transparante organische zonnecellen. Er is gekeken naar de mogelijkheden van energy harvesting in textiele producten. De bedoeling is dat je uiteindelijk niet meer aan het textiel kunt zien dat er energie wordt opgewekt.

 

De mogelijke toepassingen zijn volgens de onderzoekers zeer divers. Zij hebben gewerkt aan grote doeken, die als opspanning in een buitenterrein hangen. Denk daarbij ook aan kansen voor festivalterreinen of het afdekken van stadions. De zonnecellen wekken energie op, die op het terrein gebruikt kan worden. Grote textiele oppervlaktes met zonnecellen bieden vanzelfsprekend kansen voor het opwekken van grotere hoeveelheden energie. Ook raamdecoratie is hierbij een mogelijkheid.

 

Met de prototypes uit het Texenergie-project onder de arm, kunnen de aangesloten bedrijven nu de vervolgstappen zetten om producten te ontwikkelen die hun weg naar de markt vinden. De vraag vanuit de markt speelt hierin mee. Saxion is met haar toegepaste onderzoek, de schakel tussen fundamenteel onderzoek en vragen uit de praktijk vanuit het bedrijfsleven. Vanuit de woonbranche doen onder meer Philips, Artex en Modint mee aan het onderzoek.Links

www.saxion.nl
www.artelux.com
www.artex.hde.nl
www.modint.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, residentieel, project, hospitality, brancheorganisatie, belangenbehartiger, raamdecoratie, stof, raambekleding, gordijn, zonwering, raam, venster, raamdecoratie, interieurbekleding, weefstof, confectie, gordijnstof, interieurstof, drukstof, verduister, verduisterend, energie, duurzaamheid, #saxion, #artex, #philips, #modint. #armor

Gerelateerd nieuws
Mango home collection
De Spaanse moderetailer Mango introduceert in april een eerste home collection, die aansluit op de beleving van het merk. Hiermee breidt men het assortiment uit met nieuwe productgroepen.
lees verder
Bacterieremmende droogloopmat
Vebe Floorcoverings lanceert een schoonloop collectie met een bacterie remmende werking genaamd de MicroGuard PROŽ, bestaande uit vijf kwaliteiten.
lees verder
Fleurige lente Indes Fuggerhaus
Het Duitse bedrijf Indes Fuggerhaus komt met een voorjaarscollectie gordijnstoffen waarbij genieten en ontspannen de kernwoorden zijn.
lees verder
 
Beurzen Frankfurt tot juni dicht
lees verder
Unilux helpt dealers een handje
Unilux, specialist in insectenwering, komt met een nieuwe initiatief om zijn meer dan 1.600 dealers te helpen in coronatijd. Omdat een showroom bezoeken niet of nauwelijks mogelijk is biedt Unilux zijn dealers een volledig uitgeruste Unilux horren webshop.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden