Relaxstoelen prijsgevoelig

Dinsdag 04 oktober 2022

Uit de Relaxstoelen Marktmonitor 2022 van Marktdata.nl blijkt dat de consument erg prijsgevoelig is ten aanzien van relaxstoelen. Met de huidige hoge inflatie en economische onzekerheid groeit de belangstelling in tweedehands relaxstoelen.
Relaxstoelen prijsgevoelig

Online zoekt men vaker naar een tweedehands relaxstoel, via Marktplaats en met prijsgerichte zoekopdrachten. Prominent staat stevig op de eerste plaats van de ranglijst van meest gezochte merken, winkelformules en verkoopplatformen van relaxstoelen.

 

Marktdata.nl heeft het Nederlandstalige zoekverkeer over relaxstoelen in de Google zoekmachine onderzocht over de afgelopen vier jaar in Nederland. Omdat de consument internet meer en meer gebruikt in de oriëntatiefase, bieden statistieken over zoekvolumes inzicht in actuele ontwikkelingen van consumentenbehoeften.

 

Uit de database van zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan relaxstoelen blijkt dat er in de afgelopen vier jaar maandelijks ruim 128.000 zoekopdrachten in Nederland zijn uitgevoerd op het gebied van relaxstoelen. En het zoekvolume is de afgelopen paar jaar, tot dit jaar, gestegen. Betrof het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten in 2019 nog 94.000 zoekopdrachten, in het jaar 2021 werd er maandelijks gemiddeld ruim 158.000 keer gezocht naar relaxstoelen. Daarmee is het zoekvolume in twee jaar tijd met 67% toegenomen.

 

Er wordt online dan wel flink gezocht naar relaxstoelen, maar een relaxstoel is niet voor iedereen weggelegd. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat een particulier huishouden in Nederland in het jaar 2020 gemiddeld € 643 besteedde aan meubels voor het huis. Hieronder vallen sofa's, divans, tafels, stoelen, kasten, ladekasten, boekenplanken, bedden, boxsprings, matrassen, tatami's, ladekasten, nachtkastjes, keukentafels en -stoelen, kasten, aanrechtbladen en badkamermeubels.

 

Voor een beetje relaxstoel ben je al gauw het hele jaarbudget aan meubels kwijt. Een relaxstoel is dan ook slechts voor een beperkte groep consumenten weggelegd. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat in de eerste acht maanden van het lopende jaar 2022 het zoekvolume op het gebied van relaxstoelen met 10% is afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Met de hoge inflatie, energiecrisis en economische onzekerheid is de consument duidelijk terughoudender geworden bij het doen van grote uitgaven.

 

Relaxstoelen prijsgevoelig

Onderstaand figuur toont de voortschrijdende procentuele jaarmutatie van het aantal prijsgevoelige zoekopdrachten naar relaxstoelen. Prijsgevoelige zoekopdrachten bevatten woorden die gericht zijn op een gunstige prijs. Voorbeelden hiervan zijn de woorden aanbieding, outlet, goedkoop, sale, opruiming enzovoorts.

 

Gesteld kan worden dat de consument steeds meer prijsgevoelig zoekt naar relaxstoelen. De procentuele groei van het aantal zoekopdrachten van relaxstoelen was aanvankelijk hoger dan dat van prijsgerichte zoekopdrachten op het gebied van relaxstoelen. Sinds maart 2021 ligt de procentuele groei van prijsgevoelige zoekopdrachten duidelijk boven die van het totaal aan gerelateerde zoekopdrachten op het gebied van relaxstoelen. Terwijl in het lopende jaar het zoekvolume van relaxstoelen nominaal afneemt, zien we nog altijd een nominale groei van prijsgevoelige zoekopdrachten op het gebied van relaxstoelen.

 

Tweedehands en Marktplaats

Als gevolg van de toegenomen prijsgevoeligheid neemt de belangstelling voor tweedehands relaxstoelen toe. Inmiddels wordt er meer dan 500 keer per maand een zoekopdracht uitgevoerd naar een tweedehands relaxstoel in de Google zoekmachine in Nederland. Dat tweedehands in trek is blijkt ook uit de ranglijst van meest gezochte merken, winkelformules en verkoopplatformen van relaxstoelen. Marktplaats is dit jaar van de vijfde naar de vierde plaats gestegen op de ranglijst.

 

In de top-10 van meest gezochte merken, winkelformules een verkoopplatformen hebben de afgelopen paar jaar flinke verschuivingen plaatsgevonden. Maar alle jaren staat Prominent stevig op de eerste plaats van de ranglijst. Meer informatie over deze ontwikkelingen zijn te vinden in de Relaxstoelen Marktmonitor 2022 van Marktdata.nl.Links

www.marktdata.nl
www.marktdata.nl/rapporten/Relaxstoelen-Marktmonitor-2022

Tags

nieuws, interieur, onderzoek, relaxstoelen, relaxfauteuils, prijzen, conjunctuur, prijsgevoeligheid, tweedehands, aanbod, prijsgevoeligheid, zoekmachine, interesse, winkelformule, #marktdata, #google, #prominent, #marktplaats

Gerelateerd nieuws
Maak jouw interieur compleet
[Sponsored artikel] - Het inrichten van een lege kamer kan nogal een klus zijn. De muur moet een kleur krijgen en er moeten gordijnen voor de ramen. Wil je weten welke meubels jouw interieur echt compleet maken, lees dan dit artikel.
lees verder
Kantooroplossingen op Ambiente
Ambiente Working biedt in 2023 toekomstgerichte oplossingen en innovatieve impulsen voor kantoor, co-working spaces en home office.
lees verder
 
30-jarig jubileum Woonindustrie
lees verder
 
Blokker start verkoop meubels
lees verder
Flinke daling nettowinst Ikea
Ikea zag de nettowinst afgelopen boekjaar fors teruglopen, terwijl het bedrijfsresulaat wel op niveau bleef. Dat blijkt uit de cijfers van Ingka Group.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden