Overname Erfal gaat niet door

Woensdag 17 april 2024

Op 11 april 2024 heeft Hunter Douglas GmbH, Düsseldorf, zijn aanmelding voor de overname van Erfal GmbH & Co. KG afgeblazen wegens mededingingsbezwaren van het Bundeskartellamt.
Overname Erfal gaat niet door

De middelgrote onderneming Erfal is een fabrikant van insectenhorren en van raambekleding voor binnen en buiten.

 

Hunter Douglas is een wereldwijde producent van systemen voor de productie van raambekleding voor gebruik binnenshuis. In veel andere landen (zoals Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië) is de onderneming reeds verticaal geïntegreerd en produceert zij zowel systemen en stoffen als op maat gemaakte raambekleding, die via gespecialiseerde detailhandelaren en online wordt verkocht. In Duitsland heeft Hunter Douglas tot nu toe alleen systemen en stoffen verkocht aan fabrikanten van op maat gemaakte producten (installateurs), zoals Erfal.

 

Andreas Mundt, voorzitter van het Bundeskartellamt: 'Uit ons onderzoek tot nu toe is gebleken dat Hunter Douglas een dominante positie heeft als het gaat om systemen voor de productie van raambekleding, met name zonwering. De integratie van een klant en een fabrikant op het niveau van de downstreammarkt zou Hunter Douglas de mogelijkheid en de prikkel hebben gegeven om haar andere klanten in Duitsland die met Erfal concurreren te benadelen om haar eigen marktpositie en die van Erfal te versterken.'

 

De meeste ondervraagde marktspelers stonden zeer kritisch tegenover de vorig jaar aangekondigde overname. Uit het onderzoek is gebleken dat installateurs in Duitsland hun systemen bijna uitsluitend bij Hunter Douglas kopen en de producten van andere leveranciers niet als geschikte alternatieven beschouwen. Aangezien het dus moeilijk zou zijn om naar een andere leverancier over te stappen, zouden de afnemers onvoldoende mogelijkheden hebben gehad om de marktmacht van Hunter Douglas en de daaruit voortvloeiende actiemogelijkheden daadwerkelijk te beperken.

 

Het Bundeskartellamt bracht de ondernemingen in oktober 2023 op de hoogte van zijn mededingingsbezwaren en gaf hen de gelegenheid opmerkingen te maken. Sindsdien had Hunter Douglas voorgesteld om aan de mededingingsbezwaren van de autoriteit tegemoet te komen door de verkoop van een systeemfabrikant die eigendom is van de groep. De voorgestelde verbintenis hiertoe werd echter eind maart door de onderneming ingetrokken.Links

www.hunterdouglasgroup.com
www.luxaflex.nl
www.erfal.de

Tags

nieuws, interieur, overname, branchegenoot, raamdecoratie, jaloezie, vouwgordijn, duette, rolgordijn, ramen, raambekleding, aandelen, aandeelhouders, overname, overgenomen, overnemen, neemt over, gekocht, koopt, koop, bedrijfsovername, fusie, samenwerking, acquisitie, merger, m&a, merger & acquisition, rotterdam, mededinging, afblazen, #hunterdouglas, #hunterdouglasgroup, #luxaflex, #erfal

Gerelateerd nieuws
 
Record Koelnmesse bij 100-jarig jubileum
lees verder
 
Vlaams minister bezoekt VdS Weaving
lees verder
Proposte 2024 afgesloten
De 31e editie van Proposte werd zaterdag 4 mei afgesloten en toonde stoffen voor meubilering, gordijnen, decoratie en wandbekleding. Met een grote opkomst op de openingsdag.
lees verder
 
NIeuw kleurenpalet
lees verder
Orgatec 2024: de trends
Van 22 tot 25 oktober 2024 toont Orgatec de nieuwste ontwikkelingen, producten en trends die de arbeidswereld van morgen vormgeven. Volgens de organisatie is er een verschuiving naar het ontwerpen van open, gastvrije kantooromgevingen.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden