Innovation Awards uitgereikt

Woensdag 10 maart 2021

Textirama heeft onlangs voor de tweede keer de Innovation Awards voor de textielsector live uitgereikt. De winnaars worden beloond met geldprijzen omdat ze een innovatief idee of project ontwikkeld hebben. Vooral duurzame mondmaskers en revolutionaire weeftechnieken werden beloond.
Innovation Awards uitgereikt

De Textirama Foundation financiert innovatieve projecten in de textielindustrie. Als stimulans hiervoor worden er elke jaar innovatieprijzen uitgereikt in 2 categorieën. In totaal waren er 9 bedrijven genomineerd, die de uitreiking konden volgen via een live webinar.

 

Redstars, een startup die met 3D breitechnologie duurzame mondkapjes en tassen maakt, won de take-off award en mag daardoor € 40.000 bijschrijven op de rekening. De maskers zijn waterafstotend en sluiten perfect aan op het gezicht. Ze bevatten een antibacteriële binnenlaag waardoor het masker veel langer gedragen kan worden en er komt bijna geen confectie aan te pas. Hoofd van het team Bart Proot koos er bovendien voor om maar met één soort materiaal te werken voor het hele proces: garens uit gerecycleerde PET. 'Ons uitgangspunt is: één materiaal, één patroon, één minuut om het te assembleren. Daardoor kunnen we de productie terug naar Europa brengen en dragen we bij tot een duurzamer textielindustrie.'

 

Er werden ook twee concept awards uitgereikt, dat zijn prijzen voor ideeën met groot innovatiepotentieel die nog onderzocht moeten worden. Team Tillip (Hangar K) haalde de eerste award binnen. Zij ontwikkelden een duurzaam palletwikkeldoek als alternatief voor plasticfolie rond paletten. Het doek is ergonomisch en kan meerdere keren gebruikt worden.

 

De derde en laatste winnaar van de avond was Juliette Berthonneau (Parijs). Zij wil met Bouncing Patterns een innovatieve 3D weeftechniek lanceren. Ze wil de stof sterk en isolerend maken, zonder aan de lichtheid en zachtheid van de stof te raken. Momenteel zoekt ze nog gespecialiseerde bedrijven in het jacquard weven om mee samen te werken.

 

Volgens juryvoorzitter Piet Verhoeve waren de inschrijvingen dit jaar van hogere kwaliteit dan vroeger. 'We hebben in beide categorieën sterke kandidaten gezien. Hoewel het niet meteen blijkt uit de focus van de winnende dossiers, waren er dit jaar opvallend veel innovaties die mikken op de digitalisering van de textielindustrie. We zagen onder meer een digitale presentatiemodule ter vervanging van de klassieke beursstanden en ook een wiskundige oplossing voor de maatvoering van patronen.'Links

www.textiramafoundation.be

Tags

textiel, innovatie, Textirama, Belgie, weefsels, duurzaam, mondmaskers, wikkeldoek, 3d weeftechniek, #textirama, #textirmafoundation, #innovationaward, #bouncingpatterns, #hangark, #teamtillip, #redstars

Gerelateerd nieuws
Problemen meubelindustrie
De productie van meubelen en interieurs komt steeds meer in de knel door aanhoudende tekorten en late levering van grondstoffen en materialen. Meubelen en interieurs zullen duurder worden.
lees verder
Voorjaarsvakdagen bijna van start
De exposanten van de Woonindustrie (DWI) zijn er klaar voor, op 12 en 13 april begint het eerste deel van de Voorjaarsvakdagen, dat van 18 – 20 april vervolgd wordt. Van vernieuwde stands tot nieuwe producten, ze zijn allemaal de moeite van het bezoeken waard.
lees verder
Inretail gooit handdoek
Detailhandelsbrancheorganisatie Inretail gaat niet in hoger beroep tegen de Nederlandse staat om de gedwongen winkelsluiting op te heffen. En het IMF heeft overheden inmiddels geadviseerd om noodlijdende zaken op te kopen!
lees verder
 
Webinar met Harry Bijl
lees verder
Spijkerbroek op Klippan
Ikea en het Nederlandse jeansmerk Mud Jeans slaan de handen ineen en introduceren een hoes van gerecyclede spijkerbroeken voor de iconische Klippan bank.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden