Geslaagde Domotex wordt biennale

Donderdag 19 januari 2023

Afgelopen week werd in Hannover de Domotex gehouden. De deelnemers waardeerden deze editie als verrassend goed. Niettemin gaat de Domotex veranderen met een nieuwe frequentie.
Geslaagde Domotex wordt biennale
Geslaagde Domotex wordt biennale Geslaagde Domotex wordt biennale Geslaagde Domotex wordt biennale Geslaagde Domotex wordt biennale Geslaagde Domotex wordt biennale

De afgelopen edities mist Domotex Hannover in de oneven jaren een behoorlijk aantal belangrijke exposanten. Dat was dit jaar niet anders. Hoewel het bezoekersprofiel heel anders is, komt de concurrentie op het gebied van exposanten vooral van de biënnale bouwbeurs Bau in München (normaal ook in januari, maar dit jaar van 17-22 april). Vorig jaar kwam daar de Flanders Flooring Days bij. Dit event van grote Belgische vloerbedekkingsfabrikanten wordt ook dit jaar (22-25 mei) gehouden.

Ondanks dat dit zoals verwacht resulteerde in een beperkter aanbod op Domotex - overigens nog altijd 730 exposanten - waren exposanten verrassend positief over de behaalde resultaten. Organisator Deutsche Messe spreekt dan ook van een succesvolle comeback, na twee edities die door vergaande maatregelen vanwege de vermeende pandemie geannuleerd moesten worden.

Domotex directeur Sonia Wedell-Castellano was dan ook zeer te spreken over de kwaliteit van de bezoekers, uit onderzoek bleek dat 80% bestond uit beslissers. De helft van de bezoekers had daadwerkelijk orders geplaatst en tweederde gaf aan de volgende editie zeker weer te bezoeken.

Daarnaast is de organisatie op en rondom de beurs in gesprek gegaan met diverse groepen exposanten. In december werd gesproken met vooral Duitse leveranciers van houten vloeren. In januari was het de beurt aan fabrikanten van onder meer kamerbreed tapijt en machinale karpetten. Al jaren wordt er gediscussieerd of Domotex niet jaarlijks maar om het jaar gehouden zou moeten worden.
De kogel is nu door de kerk: vanaf de volgende Domotex Hannover, gepland van 11-14 januari 2024, zal de grootste vloerbedekkingsbeurs ter wereld biënnaal worden en in de even jaren gaan plaatsvinden. De intentie van de meeste partijen waarmee is gesproken is om dan weer van de partij te zijn.


Voor de sector (handgemaakte) karpetten, grofweg het aanbod in de hallen 2 tot en met 5, lijkt een jaarlijkse frequentie echter wenselijk te zijn. Derhalve bekijkt de organisatie in welke vorm er hiervoor een event georganiseerd wordt, waarbij ook andere exposanten desgewenst mogelijk kunnen aansluiten.

Tijdens Domotex werden voor de achttiende keer de prestigieuze Carpet Design Awards uitgereikt. De acht winnaars werden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op de tweede beursdag:

Categorie 1: Best Studio Artist Design (foto 2; links)
| Origineel kleinschalig productieontwerp van een kunstenaar of ontwerper
Omaggio a Maria Lai: Legarsi alla montagna, Joias | Tortolì (IT)

Categorie 2: Best Modern Design Superior (foto 2; rechts)
| Originele hedendaagse ontwerpen met optimaal gebruik van materialen
Aad...Enclosure of Life, Saraswati Global Pvt ltd | Jaipur (IN)

Categorie 3: Best Modern Design Deluxe (foto 3; links)
| Origineel hedendaags ontwerp met optimaal gebruik van materialen
Green Agate ltd., Ashtari Carpets bvba | Antwerpen (BE)

Categorie 4: Best Transitional Design (foto 3; rechts)
| Een nieuw tapijt dat traditionele ontwerpen interpreteert voor een hedendaags publiek.
Talisman Handgeknoopt, Wendy Morrison Design | Musselburgh (UK)

Categorie 5: Best Flatweave Design (foto 4; links)
| Origineel tapijtontwerp dat de flatweave techniek demonstreert
Tulu, Manglam Arts | Jaipur (IN)

Categorie 6: Best Collection (foto 4; rechts)
| Eigentijdse, traditionele of transitionele designcollecties met een gemeenschappelijk thema
Trails Collection door Sebastian Herkner, M2Rugs | Hamburg (DE)

Categorie 7: Best Interior (foto 5)
| Een hoogwaardig maatwerkproject of een tapijtinstallatie die wordt weergegeven door hoogwaardige beelden
Emily Forgot - Modular (Amity), Floor_Story | Londen (UK)

Categorie 8: Sustainability Award (foto 6)
| Een tapijt dat is geproduceerd met een lage koolstofvoetafdruk en/of met ethische praktijken
Taufa, Jaipur Rugs | Jaipur (IN)

 

Op Domotex TV zijn interviews te vinden en ook de presentaties van diverse sprekers staan online.Links

www.domotex.de
www.global-fairs.com
www.hannover-beurs.nl
www.messe.be
www.messe.de

Tags

nieuws, interieur, vloeren, karpetten, beurs, beursorganisatie, beurshallen, organisator, benelux, tapijt, vloerbedekking, kleed, stoffering, leggen, rigid core, kurk, bamboe, lvt, vloer, pvc, laminaatvloer, parket, houten vloeren, machines, ontwerpen, duurzaamheid, circulair, milieu, bewustzijn, productie, beursbezoeker, exposant koppelaar, #hannover, #deutschemesse, #domotex, #globalfairs

Gerelateerd nieuws
Homed opent in Hubo Hengelo
Er is een nieuwe decoratieve Homed geopend, dit keer bij Hubo Hengelo Hart van Zuid. In de winkel wordt nu een compleet woningstofferingspakket aangeboden.
lees verder
Nieuwe ceo voor Belysse
James Neuling is benoemd tot ceo van Belysse Group, het bedrijf achter onder andere de merken Modulyss en ITC.
lees verder
Perzische tapijt duurzame keuze
[Sponsored artikel] - In de wereld van interieurdesign blijft de vraag naar authentieke en duurzame producten groeien. Te midden van deze trend staan Perzische tapijten als toonbeelden van vakmanschap en duurzaamheid.
lees verder
Evolutie in vloeren
Tarkett introduceert de Id Evolution, een duurzame non-pvc vloercollectie. Gemaakt met 64% mineralen voor een gezonder binnenklimaat.
lees verder
Meerdere winkelsluitingen Utrecht
Helaas zijn de afgelopen tijd verschillende Utrechtse woonfirma's gesloten. Keck & Lisa Wonen is de meeste recent winkel die zijn deuren sluit. Sinds eind vorig jaar zijn vier bedrijven met hun werkzaamheden gestopt.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden