Heimtextil van start

Dinsdag 09 januari 2024

Met een openingsbijeenkomst is de Heimtextil 2024 in de Messe Frankfurt dinsdag 9 januari van start gegaan.
Heimtextil van start
Heimtextil van start Heimtextil van start Heimtextil van start Heimtextil van start

Met meer dan 2.800 exposanten uit 60 landen en een internationaliteit van 95%, een toename van 25% in het aantal exposanten ten opzichte van de vorige editie. 'Onze beursmerken zijn terug en veerkrachtiger dan ooit tevoren. Bovendien bieden ze vooral kleine tot middelgrote bedrijven een hoge mate van internationale stabiliteit. Ondanks een sombere economische achtergrond blijft Heimtextil groeien en een marktoverzicht bieden van de nieuwste wereldwijde trends in de woning- en contracttextielsector,' zei Detlef Braun, lid van de Raad van Bestuur van Messe Frankfurt, in zijn openingsverklaring.

 

Tijdens de openingspersconferentie bespraken paneldeelnemers Anja Bisgaard Gaede, oprichter van het Spott Trends & Business Agency, Danny Richman, Artificial Intelligence (AI)-consultant en uitvinder van de AI-gebaseerde Fabric Genie Design App, en Olaf Schmidt, vice president textiles & textile technologies van Messe Frankfurt, het potentieel van kunstmatige intelligentie voor het ontwerpen van textielproducten. De discussie werd voorgezeten door Alexandra Bohn, style content director van F.A.Z. Quarterly.

 

Chatgtp, Midjourney, Dallee: krachtige tools voor het genereren van tekst, afbeeldingen en ontwerpen zijn sinds 2023 heel gemakkelijk toegankelijk voor bedrijven en particulieren. Tegenwoordig zijn ze een vast onderdeel van het dagelijks leven en leiden ze tot blijvende veranderingen in werkprocessen. De paneldiscussie richtte zich op hoe kunstmatige intelligentie creatieve processen versnelt, de snelle productie van ontwerpen mogelijk maakt en tijdrovende tekenprocessen op computers overstijgt.

 

Bovendien biedt AI aanbevelingen voor materiaalkeuzes - op basis van specifieke criteria en de gewenste eigenschappen van het eindproduct, of het nu gaat om duurzaamheid of om contractproducten.

 

In zijn keynote speech presenteerde Danny Richman een beproefd hulpmiddel: Fabric Genie, een AI-ontwerpapplicatie voor online winkels. Gebruikers uploaden afbeeldingen van hun kamer en beschrijven hun ontwerpwensen. De AI genereert vervolgens voorstellen waaruit gebruikers het gewenste ontwerp kunnen kiezen. In zijn toespraak verwees Richman ook naar de reactie van het publiek op het vermogen van AI om unieke textielontwerpen te maken. 'AI is superieur aan mensen wat betreft het vermogen om patronen te herkennen in gegevens. Tegelijkertijd is dit potentieel eenvoudig en goedkoop voor bedrijven om te benutten. Dankzij AI is het niet moeilijk om backend codes te genereren of om op maat gemaakte toepassingen te integreren via API's,' aldus Richman.

 

Anja Bisgaard Gaede gaf ook een voorproefje van de AI-toepassingen en workshops in de Heimtextil Trend Space waar bezoekers kunstmatige intelligentie en augmented reality van dichtbij kunnen ervaren en testen. Dankzij de AI-Image-Creator hebben ze de mogelijkheid om unieke textiele kunstwerken te genereren met behulp van verschillende aanwijzingen. Parallel hieraan biedt een andere tool waardevolle feitenkennis op het gebied van tekstgebaseerd leren.

 

Wereldwijde zakelijke contacten en dé place-to-be voor de internationale textiel interieurbranche - Heimtextil brengt dit jaar textielinnovaties, materialen, interieurdesign en trends intensiever en gevarieerder dan ooit tot leven.

 

De beurs voor woning- en contracttextiel heeft voor 2024 twee nieuwe hallen toegevoegd. De eerste is hal 5.1 voor het nieuwe productsegment Tapijten & Vloerkleden, waar 100 wereldwijde leveranciers hun nieuwste producten en designhoogtepunten hebben gepresenteerd voor hun eerste gezamenlijke presentatie in Frankfurt am Main. Het brede spectrum dat te zien is strekt zich uit van handgeweven en machinaal geweven tapijten tot vuilabsorberende lopers. De tweede aanvullende hal is dit jaar geopend voor het wereldwijde sourcing segment waar private label excellence samenkomt met volume producten - met een groot aanbod van hoogwaardig industrieel en ambachtelijk huishoudtextiel (hallen: 10.0 tot 10.4) en woningtextiel (hallen 6.0, 5.0 en 6.1).

 

Het programma Interior.Architecture.Hospitality staat voor de nieuwste ontwikkelingen in de contractsector, terwijl de Finder een overzicht geeft van exposanten met bijbehorende producten. Daarnaast leiden experts bezoekers langs geselecteerde exposanten en presenteren ze highlights over 'Health & Care', 'Outdoor', 'Sustainability & Climate' en 'New Work' in het kader van de Heimtextil Talks & Tours. In de Library vinden bezoekers een presentatie van functioneel textiel, samengesteld door een deskundige jury.

 

In 2024 is voor het eerst alle relevante kennis en productaanbod over het hoofdthema duurzaamheid te vinden onder de noemer Econogy - van Econogy Talks tot de Econogy Finder, een door experts gecontroleerd overzicht van gecertificeerde exposanten met duurzame producten. Andere onderdelen van het Econogy-aanbod zijn de Econogy Hub, het platform voor keurmerkaanbieders en certificeerders, en de een uur durende Econogy Tours.

 

Ook dit jaar ligt de focus op hoogwaardige kennisinhoud voor de beddenspeciaalzaak en de hotelbranche: tijdens de Heimtextil Sleep & More Conference in hal 11.0 delen internationale slaapexperts hun inzichten en best practices - van slaapkamerontwerp en de verwachtingen van generatie Z ten aanzien van hotelaccommodatie tot het gebruik van kunstmatige intelligentie voor professionele slaapanalyse.

 

Heimtextil is nog tot en met 12 januari 2024 in Frankfurt.Links

www.heimtextil.messefrankfurt.com

Tags

nieuws, interieur, beurs, trend, stoffen, gordijnen, raamdecoratie, bedtextiel, karpetten, garens, vezels, prognose, trendburo, stoffen, technologie, plantaardig, biobasis, circulair, duurzaam, presentatie, hallen, exposanten, sleep, library, trends, tour, gevoeligheid, complexiteit, #messefrankfurt, #heimtextil, #stijlinstituut, #spott

Gerelateerd nieuws
Dreigend vertrek Design Academy
Grote onrust in design minnend Nederland: de Design Academy (DAE) dreigt uit Eindhoven te vertrekken. Mogelijk wordt nog voor de zomer de knoop doorgehakt om te verhuizen naar Roermond.
lees verder
Economie beter dan het lijkt
De economische ontwikkeling van Nederland is minder slecht dan de krimp van 0,1% suggereert, hetgeen blijkt uit een analyse van de ING
lees verder
 
In hoogte verstelbaar hoofdkussen
lees verder
Zes jaar cel ex-manager Steinhoff
Het boekhoudschandaal Steinhoff blijft voortduren. Opnieuw moet een ex-manager de gevangenis in wegens belastingontduiking.
lees verder
Servies Piet Boon by Serax
Piet Boon en Serax komen samen met nieuwe serviescollecties, waarmee men volgens het bedrijf onvergetelijke eetervaringen in de buitenlucht kan creëren.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden