Consument iets negatiever

Donderdag 23 mei 2024

Het vertrouwen van consumenten in Nederland daalde in mei een fractie, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen nam af van -21 in april naar -22 in mei.
Consument iets negatiever
Consument iets negatiever

Het oordeel over het economische klimaat was negatiever, maar de koopbereidheid was iets minder negatief. De kleine daling in mei volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen verbeterde.

 

Met -22 lag het consumentenvertrouwen in mei onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986 op basis van het consumentenconjunctuuronderzoek. Het consumentenvertrouwen is een gemiddelde van vijf deelvragen, waarbij van elke vraag het saldo van positieve en negatieve antwoorden wordt genomen. Als alle consumenten positief zijn, is het saldo 100. Als alle consumenten negatief zijn, is het saldo -100.

 

Consumenten negatiever over economisch klimaat

Consumenten waren in mei pessimistischer over de economie dan in april. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -38, tegen -34 in april. Zowel het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was negatiever.

 

Koopbereidheid fractie minder negatief

De koopbereidheid kwam in mei uit op -12, tegen -13 in april. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was minder negatief, het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was echter iets minder positief. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in april.Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, koopwoningen, volumedaling, prijsdaling, december, koopwoningen, prijsontwikkeling, bouwvolume, #cbs, #kadaster

Gerelateerd nieuws
Kiezen voor elektrische raamdecoratie
[Sponsored artikel] - Steeds meer woningbezitters maken de keuze om over te stappen van handbediende naar automatische raamdecoratie.
lees verder
Stefan Lohrberg weg bij Spoga+gafa
Het gezicht van Spoga+gafa vertrekt: directeur Stefan Lohrberg neemt afscheid na de aankomende editie van 16 tot 18 juni.
lees verder
 
Nieuw formules deelname imm
lees verder
Inflatie blijft 2,7%
Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren in mei 2,7% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In april was de inflatie ook 2,7%.
lees verder
Meer jongeren kopen woning
Verschuiving woningaankopen in Nederland: aandeel ouderen daalt, aandeel jongeren stijgt, zo meldt de ING bank.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden