Circulariteit en ambacht bij BVP

Donderdag 05 mei 2022

Onlangs heeft de BVP (Branchevereniging Projectinrichting) een bijeenkomst georganiseerd bij Studio Wae in Utrecht. Themaís die besproken werden zijn circulariteit en het opleiden van ambachtsmensen.
Circulariteit en ambacht bij BVP
Circulariteit en ambacht bij BVP	Circulariteit en ambacht bij BVP

Na de bijeenkomst afgelopen oktober in Zaltbommel was er in Utrecht een grote opkomst van leden, een goede mix tussen projectinrichters en fabrikanten die actief zijn in de projectenmarkt.

 

Tijdens zijn inleiding vertelde Lieuwe Steendam, voorzitter BVP, dat de locatie waar iedereen te gast was een hele speciale geschiedenis heeft. Het is namelijk het oude pand van het Pieter Baan Centrum in Utrecht, waar tot een paar jaar geleden de observaties van dit bekende centrum nog plaatsvonden. Dit gebouw wordt nu tijdelijk gebruikt door een aantal creatieve bedrijven, totdat het volgend jaar gesloopt gaat worden.

 

De BVP–leden waren te gast bij Studio Wae, een bedrijf dat nieuwe producten ontwikkeld vanuit recycling en circulariteit. Eigenaar / oprichter Tynke van den Heuvel vertelde een boeiend verhaal over de filosofie over het bedrijf. De visie van Studio Wae is om impact te maken op de natuurlijke grondstofwinning, door reststromen om te zetten in schaalbare en mooie producten.  Zij vinden het belangrijk dat iedereen beseft dat afval een positieve waarde kan hebben. Door gebruik te maken van productieafval bronnen, wordt de levenscyclus van deze bronnen verlengd.

 

Zo heeft men o.a. circulaire bestrating en wandpanelen ontwikkeld, die ook in het pand te zien zijn. Enige tijd geleden is men begonnen met het ontwikkelen van circulaire vloeroplossingen. Daarvoor is in 2019 een samenwerking aangegaan met Interface, Tarkett en Forbo. Studio Wae maakt uit de productie -afval van tapijttegels weer bijzondere kleden en modulaire tapijttegels.

 

De ontwerpen hiervoor zijn geïnspireerd om de tekeningen van MC Escher en hebben allemaal iets van een optische illusie. Door keuze van verschillende kleuren kan het effect van deze ontwerpen gevarieerd of versterkt worden.

 

De fabrikanten waarmee samengewerkt worden, ook met IVC worden gesprekken gevoerd, sturen de tapijttegels met weef- en kleurfoutjes of met fouten in de backing naar Studio Wae. Deze sorteert de aangeleverde tegels op kleur en verwerkt ze tot nieuwe, modulaire vloeren. De productie hiervan (stansen, verbindingen maken etc) worden in de eigen productie gedaan. Hiervoor heeft men o.a. een aantal nieuwe Nederlanders in dienst, die op deze manier ook op de arbeidsmarkt terecht komen.

 

Na de inleiding werd er een rondleiding verzorgd door het bedrijf. Opvallend is dat de voorraden tapijttegels (op kleur gesorteerd) opgeslagen zijn in de oude cellen van het Pieter Baan Centrum. Kleine ruimtes, met hele dikke deuren!

 

Na de pauze gaf Hassan Khadouri van het UWV een inleiding over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Hij schetste de meest recente ontwikkelingen, namelijk grote vraag en weinig aanbod. Wel gaf hij aan dat er de eerste indicaties zijn dat het langzaam weer gaat ombuigen naar een iets normalere situatie, alhoewel dat zeker nog wel enige tijd gaat duren.

 

Tevens informeerde hij de aanwezigen over een pilot die loopt voor de zij–instroom van nieuwe stoffeerders. In samenwerking met Inretail en het HMC (Hout- en Meubileringscollege) heeft het UWV een aantal kandidaten gevonden, die inmiddels aan de slag zijn in de branche en opgeleid worden bij het HMC, via een speciaal traject.

 

Helaas was de groep kleiner dan gehoopt, maar dat heeft voornamelijk te maken met de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor er weinig aanbod van mensen is. Wel schetste hij dat dit iniatief een mooi voorbeeld is van regionale samenwerking tussen UWV, opleiders en bedrijfsleven dat in de toekomst zeker kansen heeft.

 

Deze geslaagde middag werd afgesloten met een uitgebreide netwerkborrel.Links

www.bvprojectinrichting.nl
www.studiowae.nl

Tags

nieuws, interieur, vloeren, projectinrichting, circulair, ambachtsmensen, bijeenkomst, fabrikanten, inclusiviteit, duurzaam, hergebruik, creatief, ontwerp, tapijttegels, escher, #tarkett, #forbo, #interface, #ivc, #studiowae, #bvp, #bvprojectinrichting

Gerelateerd nieuws
NII trendforecast Li Edelkoort
Binnenkort presenteert Lidewij Edelkoort voor Het Nederlands Interieur Instituut (NII) haar nieuwste trendforecast 'The Great Disruption'
lees verder
 
Campo en Kaptein samen
lees verder
light + motion van Prado
Met light + motion brengt het designtechnologiemerk prado de eerste inbouwspot met onzichtbare bewegingssensor op de markt. Het Belgische bedrijf, opgericht door Thibault Renson, levert daarmee naar eigen zeggen een primeur in de internationale designwereld.
lees verder
Coretec weer beste
Voor de tweede keer is US Floors, de fabrikant van de bekende Coretec vloeren, tot de beste rigid-core producent uitgeroepen.
lees verder
11e Lichtwoche in maart
De datum van de elfde Sauerland Lichtwoche is officieel: van 5 t/m 10 maart 2023 presenteren de bedrijven in de branche zich weer en tonen hun nieuwste licht- en verlichtingstrends in Sauerland.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden