Ambiente presenteert trends

Donderdag 07 september 2023

Ambiente heeft de trends 2024 voor de beurs laten ontwikkelen door een erkend trendbureau en deze nu gepresenteerd.
Ambiente presenteert trends
Ambiente presenteert trends Ambiente presenteert trends

De vakbeurs Ambiente, van 26 tot 30 januari 2024 in Frankfurt, weerspiegelt de bepalende internationale stijlen in de consumptiegoederensector: dineren, wonen, geven of werken - op de beurs is te zien wat er in de toekomst op tafel zal staan, wat er in woon- en werkruimtes thuishoort en wat er cadeau wordt gegeven. Hiervoor heeft het trendbureau Bora.Herke.Palmisano in opdracht van Ambiente-organisator Messe Frankfurt onderzoek gedaan naar de vormen, kleuren en materialen die consumenten wereldwijd zullen inspireren. De drie belangrijkste trends worden met producten van exposanten gepresenteerd in de Trend Area in de foyer van hal 4.1.

 

De Ambiente Trends 24+ kunnen worden onderverdeeld in drie stijlwerelden:

1. Aura of Progress, visionary + elemental

2. Quality of Silence, pure + familiar

3. Spirit of Craft, bold + poetical

 

Samen stralen ze een visionair aura uit, vieren ze de luxe van stilte en richten ze zich op nieuwe composities. Duurzaamheid loopt nog consequenter dan voorheen door alle stijlwerelden en leefruimtes heen. Tegelijkertijd levert materiaalonderzoek naar verbeterd recyclingbeheer spannende esthetische oplossingen op. Vakmanschap wordt opnieuw geïnterpreteerd en verfijnd door digitale innovaties en 3D-technieken.

 

1. Aura of Progress, visionary + elemental (foto 1) scherpt onze aandacht voor vooruitstrevende manieren van kijken en staat voor een fascinerend samenspel van tegenstellingen. Elementaire kracht ontmoet futurisme en archaïsche elementen worden gecombineerd met hyperinnovatieve technologie. Want digitale en ook AI-ondersteunde ontwerpprocessen versterken traditionele ambachtelijke methoden.

Ecologische, hulpbronbesparende benaderingen zijn doorslaggevend voor veel ontwerpers. De resultaten zijn niet alleen fascinerend en nieuw, maar ook duurzaam. Een levend thema dat ons tegelijkertijd inspireert en aardt.

 

In het stralende en levendige kleurenpalet lijkt de digitale wereld te versmelten met de fysieke - en reikt van warme tinten zoals violet, intens zonnegeel tot gloeiende lava tot koele componenten en lichtdoorstroomde nuances zoals aqua en minerale tinten. Een glinsterende wolkentint evenals diepgrijs en donkere aardetinten kenmerken de neutrale component. Kleurverlopen, airbrush-effecten, glasachtig-transparante en wazige kleuren versterken dit effect. Sterke materialen zoals hout, staal en steen en vormen die aan de natuur zijn ontleend, worden bewust gecombineerd met futuristische elementen. Ruwe en oneffen oppervlakken staan centraal. Sporen van verouderde materialen vloeien over in het oppervlaktedesign. Zelfs roest kan hier dienen als inspiratie voor een buitengewoon patroon. Daarnaast verrijken conceptuele geuren zoals kaarsen, diffusers of speciale kamerparfums dit woonthema net zo goed als visuele fenomenen die worden gecreëerd via innovatief geïnterpreteerde LED-technologie - bijvoorbeeld met armaturen die een hele ruimte onderdompelen in een ware gloed van kleur.

 

2. Quality of Silence, pure + familiar (foto 2) ontdekt het bijzondere in het eenvoudige en weerspiegelt de behoefte aan rust en helderheid. Positieve kleuren en eenvoudige, duurzame materialen laten ons warmte, rust en comfort ervaren als de echte luxe. De waardering voor bestaande grondstoffen en het werken aan een toekomst die het waard is om in te leven worden weerspiegeld in het hele ontwerp. Een holistisch woonthema dat tegelijkertijd puristisch en rustgevend is.

 

Natuurlijke materiaalkleuren, zonovergoten pastels en lichte tinten zijn kenmerkend voor dit palet, van warme terracotta- en houttinten en strogeel tot neutrale ecru- en zandtinten tot koel grijs, blauw en salie. Vertrouwde materialen komen los uit hun oorspronkelijke context. Eierschalen bijvoorbeeld dienen als uitgangspunt voor ongewone ontwerpen die hun eigen verhaal vertellen. Voor zover mogelijk wordt alles gerecycled - niet alleen hout, maar ook bladeren en schors. Afgedankte papiervezels worden omgezet in handgemaakt papier van hoge kwaliteit. Eenvoudige, volstrekt bescheiden en onconventionele bronnen uit het dagelijks leven krijgen op deze manier vaak een nieuwe betekenis. Transformatie wordt fundamenteel begrepen. Veel ontwerpers maken volledig gebruik van de principes van circulair ontwerpen en werken bijvoorbeeld met composteerbare bioplastics. Bovendien zijn de grenzen tussen design en kunst vloeiend. Individueel bewerkte objecten vieren de esthetiek van het alledaagse leven, het genot en de waardering van eenvoudige rituelen.

 

3. Spirit of Craft, bold + poetical (foto 3) brengt verschillende invloeden op een gedurfde en poëtische manier samen en wordt gekenmerkt door opvallende vormen, gedurfde combinaties en een verfijnd kleurenpalet. Ambachtelijke vaardigheden worden gecombineerd met een moderne esthetiek, een duidelijke persoonlijke touch en duurzaamheid. Bovendien worden producten en interieurideeën met een flexibel karakter steeds meer gewaardeerd, omdat ze zich voortdurend aanpassen aan onze veranderende leefomstandigheden.

 

Het extravagante kleurenpalet combineert een warme amber-, cognac- en chilitint met neutraal grijs en sepia en met koel lapis lazuli, glasgroen en turkoois. Diverse ambachtelijke vaardigheden en bijna vergeten materialen en technieken leiden tot objecten met een heel unieke stijl - bijvoorbeeld de combinatie van koper en warm email waarbij de glasachtige poedercoating het materiaal een opvallende look geeft met verbazingwekkende kleuren en onvoorspelbare tinten. Vintage stukken en motieven uit de archieven van fabrikanten worden ook herontdekt en kunstig getransformeerd in nieuwe ontwerpen. Keramiek is een belangrijk materiaal met onvoorstelbare ontwerpmogelijkheden. Vooral bij servies en glas benadrukken handgeschilderde motieven en handbewerkte structuren hun unieke karakter. Textiel en tapijten doen denken aan kunstobjecten met uitgebreide handwerktechnieken, zelfbewuste patronen en appliqués met een groot oppervlak waardoor de producten lijken op grootformaat grafiek, collages en reliëfs.

 

In de trendpresentatie worden de stijltrends van het komende seizoen duidelijk gevisualiseerd en staan dicht bij de markt. De kleurenspot voorziet inkopers, productontwerpers en collectiemanagers ook van decoratie-ideeën in verschillende kleurvariaties, die zorgen voor meer variatie bij het aanspreken van klanten op het verkooppunt. Voor elke trend zorgen negen kleuren met acht microkleurthema's voor individuele aandachtspunten die in de loop van het jaar kunnen worden veranderd en geherinterpreteerd.Links

www.ambiente.messefrankfurt.com

Tags

nieuws, interieur, trends, trendpresentatie, aards, kleuren, design, trendarea, thema, led, woonaccessoires, verlichting, kaarsen, kamerparfum, duurzaam, natuurlijk, circulair, presentatie, exposanten, beurs, beursorganisatie, frankfurt, veroudering, natuur, aqua, kleuren, mineralen, #ambiente, #messefrankfurt

Gerelateerd nieuws
Mogelijke overname Carpetright UK
Tapi wil Carpetright UK overnemen nadat dit bedrijf in grote financiŽle problemen is gekomen.
lees verder
 
Een cadeautje van een lamp
lees verder
Keuzevak vloeren op VMBO
Vbmo-leerlingen kunnen in het volgend schooljaar 24/25 nu ook kiezen voor het nieuwe keuzevak Vloeren.
lees verder
Op bezoek bij Masureel
Het team van Incoda gaat regelmatig op bezoek bij een exposant voor meer achtergrondinformatie. Onlangs is men bij behangfabrikant Masureel langs geweest.
lees verder
Groei Kijk op Gordijnen
De franchiseformule Kijk op Gordijnen blijft groeien en kondigt nu alweer de achtste vestiging aan.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden