Actie tegen kinderarbeid in textielfabrieken

Woensdag 09 november 2022

De maatschappelijke organisatie Goodweave wil gaan samenwerken met meer Nederlandse inkopers en retailers van tapijten en vloerkleden om kinderarbeid uit te bannen in India en Nepal.
Actie tegen kinderarbeid in textielfabrieken
Actie tegen kinderarbeid in textielfabrieken Actie tegen kinderarbeid in textielfabrieken

Foto's: 1. Children playing at Hamro Ghar, GoodWeave’s home for rescued children in Kathmandu, Nepal. © The Studio_M – thestudiom.com / GoodWeave International. - 2. credit: Tania Johnson Design. - 3. Woes en Pia Weinberg

 

 

De internationale organisatie speelt hiermee in op de nieuwe Nederlandse wet die bedrijven verplicht om kinderarbeid aan te pakken. Ook speelt een rol dat steeds meer consumenten om maatschappelijk verantwoorde producten vragen.

  

Goodweave International werd bijna 30 jaar geleden opgericht en zet zich in om kinderarbeid en dwangarbeid in wereldwijde toeleveringsketens te stoppen. Dit doet de organisatie via haar licentie- en certificeringsprogramma. Meer dan 430 bedrijven in 22 landen in de tapijtsector werken samen met Goodweave. De urgentie om het probleem aan te pakken wordt steeds groter; het aantal kinderen in kinderarbeid steeg wereldwijd tot 160 miljoen, een toename van 8,4 miljoen kinderen in vier jaar tijd.

 

Eén van de bedrijven waar GoodWeave in Nederland mee samenwerkt is Maison Deux. Dit merk is zo’n zes jaar geleden opgericht door Pia en Woes Weinberg. Interieurjournaal sprak over GoodWeave met Woes Weinberg.

 

Hij vertelt: 'Mijn vrouw Pia en ik hebben Maison Deux opgezet vanuit onze filosofie dat we producten wilden ontwerpen die de wereld van het kind en de ouder samen brachten. Hiervoor hebben we diverse ontwerpen gemaakt, waarbij we de laatste jaren ons meer zijn gaan concentreren op textielproducten en vooral karpetten. Deze worden onder andere onder het merk Nijntje verkocht, maar ook onze eigen collecties zijn zowel online als via gespecialiseerde retailers verkocht.'

 

Maison Deux streeft naar een optimale kwaliteit en daarvoor zijn ze terechtgekomen in India voor de productie van karpetten. In dit land worden met de mooiste materialen (onder andere Nieuw Zeelandse Wol en natuurlijke inkten) ook kwalitatief hoogwaardige karpetten geproduceerd. Woes vervolgt: 'Duurzaamheid en circulariteit zijn thema’s die erg bij ons passen en die willen we ook op de producten toepassen. Tijdens een bezoek aan een beurs kwamen we in gesprek met de mensen van Goodweave en daarmee is de samenwerking ontstaan. Goodweave zorgt ervoor dat de hele keten gecontroleerd wordt op kinderarbeid, zodat we zeker weten dat onze producten daar vrij van zijn. Wij betalen een bijdrage per verkocht product, zodat deze organisatie de controles kan doen, de inrichting van de toeleveringsketen kan analyseren en kennis kan verspreiden over dit onderwerp'.

 

De bekendheid van het Goodweave label is in Nederland relatief nog laag, het is nu meer een zekerheid voor de afnemer dat het product kinderarbeid vrij is. Internationaal zou het label al veel bekender (oonder andere in de VS) zijn, dit moet nog groeien in Nederland. Maar Woes en Pia merken wel dat de vraag van retailers en consumenten naar duurzaam, juist gefabriceerde producten aan het toenemen is: 'Je moet als merk keuzes maken en in de nabije toekomst zal het steeds belangrijker worden dat duurzaamheid, fabricage en circulariteit goed geregeld zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de consument hier steeds bewuster van gaat worden en de vraag alleen maar zal toenemen. Het Goodweave label toont dat wij betrokken zijn bij deze thema’s en de juiste stappen nemen. Het is belangrijk dat in de toekomst de zichtbaarheid van het label ook zal groeien en we zien dat de organisatie hier ook stappen in neemt, bijvoorbeeld door de activiteiten ook uit te breiden naar kledingtextiel.'

 

Het groeien naar een duurzame, circulaire keten zal stap voor stap gaan, maar zeker groeien door het verhoogde bewustzijn over deze thema’s: 'Je ziet aan de retailkant deze ontwikkelingen al komen. Zo is er al een warenhuis dat alleen nog maar circulaire producten aanbiedt en ook grotere modeketens zijn inmiddels druk bezig met dit thema. Een teken dat het de komende jaren alleen maar sterker zal worden.' Maison Deux is blij met het Goodweave label en ondersteunt van harte het initiatief om dit in Nederland sterker te laten groeien.

 

Naast met Maison Deux werkt Goodweave al samen met Cunera Vloerbedekking, een bedrijf dat Goodweave gecertificeerde tapijten in Nederland verkoopt. Zowel Cunera als Maison Deux zijn Goodweave-ambassadeurs in Nederland. Daarnaast verkopen ook Otto, Vossberg en Aytm Goodweave gecertificeerde tapijten op de Nederlandse markt. Met elke verkoop van een tapijt met een Goodweave-label worden onderwijsprogramma’s voor kinderen ondersteund en programma’s die de arbeidsomstandigheden van volwassenen in producentengemeenschappen verbeteren.

 

Het werk van Goodweave in Nederland wordt ondersteund door het Fonds tegen Kinderarbeid, onderdeel van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). Dit fonds maakt zich hard om meer Nederlandse bedrijven te stimuleren hun waardeketen door te lichten op de risico's op kinderarbeid.

 Links

www.aytmdesign.com
www.cunera.nl
www.goodweave.org
www.maisondeux.com
www.otto.nl
www.vossberg.de

Tags

nieuws, interieur, kinderarbeid, label, tapijten, textiel, kleding, duurzaamheid, circulariteit, nieuwzeelandwol, verf, natuurlijk, collecties, nijntje, ontwerpen, design, ontwerpers, filosofie, hoogwaardig, kwaliteit, wol, #goodweave, #fondstegenkinderarbeid, #rvo, #rijksdienstvanondernemendnederland, #maisondeux, #cunera, #otto, #vossberg, #aytm

Gerelateerd nieuws
 
Nieuwe reorganisatie Signify
lees verder
Herleven van verleden
Eijffinger introduceert de nieuwe behangcollectie Revive. Deze collectie laat het verleden herleven en combineert de vormen van toen met die van vandaag de dag.
lees verder
 
Milaan breidt digitale aanbod uit
lees verder
Overnames door Coulisse
Coulisse breidt uit met overnames van Lienesch en Sensuna:
pioniers in honingraat en plissťraambekleding.
lees verder
Toekomstgerichte Meubelbeurs
We blikken graag nog even terug op Meubelbeurs Brussel. Tijdens deze editie stond de toekomst centraal. Deze toekomst kent (economische) uitdagingen, maar de organisatie was erg te spreken over de editie van 2023, die iets meer bezoekers trok dan in 2022.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden