100 lagen Rath & Doodeheefver behang in Milaan

Donderdag 10 april 2014

Tijdens de Salone del Mobile deze week in Milaan krabt het Nederlandse kunstenaarsduo Lernert & Sander, in opdracht van Het Nieuwe Instituut, honderd lagen origineel Rath & Doodeheefver-behang laag voor laag af. Met dit project brengt Het Nieuwe Instituut het vraagstuk van het behoud van archieven onder de aandacht van een internationaal designpubliek.
100 lagen Rath & Doodeheefver behang in Milaan

Deze kunstenaarsvoorstelling en installatie van behang op een muur ter grootte van 4 bij 2,4 meter is in Milaan tot en met zondag 13 april dagelijks geopend voor publiek. Het project heet Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander en  is een soort tijdmachine; de eerste laag behang komt uit de jaren 80 en de laatste laag stamt uit de jaren 20. 

Rath & Doodeheefver werkte in de jaren 20 samen met onder andere architect H.P Berlage en tot de jaren 80 hadden de producten van de behangfabriek een prominente plek in het Nederlandse interieur. De installatie Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander ontstond in samenwerking met AkzoNobel, de huidige eigenaar van het Rath & Doodeheefver archief.

 

Door in Milaan zo nadrukkelijk een ontwerparchief centraal te stellen, wil Het Nieuwe Instituut het vraagstuk van het behoud van archieven onder de aandacht brengen van een internationaal designpubliek. Diverse ontwerparchieven dreigen verloren te gaan, wat onvermijdelijk zal bijdragen aan het geheugenverlies in deze sector. Verdwijnt daarmee een onmisbare bron van inspiratie, kennis en herinterpretatie voor hedendaagse ontwerpers? Of is het ontbreken van een collectief geheugen juist het vitale kenmerk van het ontwerpdomein?

De installatie Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander, die de kunstenaars na uitvoerig onderzoek in de bedrijfsarchieven ontwikkelden, werpt dergelijke vragen op. Met hun installatie onderzoeken zij thema’s als materiaal, de scheiding tussen binnen en buiten, en de relatie tussen erfgoed en actualiteit. Het project in Milaan is onderdeel van de programmalijn Landschap en Interieur van Het Nieuwe Instituut.

 

Lernert Engelberts (1977) en Sander Plug (1969) zijn twee in Amsterdam gevestigde kunstenaars. Zij maken conceptuele films en installaties, onder meer gekenmerkt door hun gevoel voor humor. Lernert & Sander werkten voor Kenzo, Wallpaper, Sikkens Foundation, Brioni tailors, Knab en Amnesty International. 

 

Het Nieuwe Instituut is ontstaan op 1 januari 2013 uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur. Links

http://www.hetnieuweinstituut.nl

Tags

wandbekleding, behang, interieur

Gerelateerd nieuws
 
Trendz uitgesteld naar Intirio
lees verder
Verlichting en panelen van grachtplastic
Plastic Whale by Vepa introduceerde een nieuwe lampenserie en akoestisch wandpaneel op Design District. Beide zijn gemaakt van plastic uit Amsterdamse grachten.
lees verder
 
Design Tales naar Vyva Fabrics
lees verder
Glorious Delft Blue verlengd
Royal Delft is een Delfts Blauw handbeschilderd aardewerkfabriek uit de 17e eeuw. Haar tentoonstelling Glorious Delft Blue is met drie maanden verlengd tot en met 30 september. Royal Delft is begin september ook te bewonderen op Showup.
lees verder
 
Kamerhoog geweven wandbekleding Kanvazz
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden