100 lagen Rath & Doodeheefver behang in Milaan

Donderdag 10 april 2014

Tijdens de Salone del Mobile deze week in Milaan krabt het Nederlandse kunstenaarsduo Lernert & Sander, in opdracht van Het Nieuwe Instituut, honderd lagen origineel Rath & Doodeheefver-behang laag voor laag af. Met dit project brengt Het Nieuwe Instituut het vraagstuk van het behoud van archieven onder de aandacht van een internationaal designpubliek.
100 lagen Rath & Doodeheefver behang in Milaan

Deze kunstenaarsvoorstelling en installatie van behang op een muur ter grootte van 4 bij 2,4 meter is in Milaan tot en met zondag 13 april dagelijks geopend voor publiek. Het project heet Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander en  is een soort tijdmachine; de eerste laag behang komt uit de jaren 80 en de laatste laag stamt uit de jaren 20. 

Rath & Doodeheefver werkte in de jaren 20 samen met onder andere architect H.P Berlage en tot de jaren 80 hadden de producten van de behangfabriek een prominente plek in het Nederlandse interieur. De installatie Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander ontstond in samenwerking met AkzoNobel, de huidige eigenaar van het Rath & Doodeheefver archief.

 

Door in Milaan zo nadrukkelijk een ontwerparchief centraal te stellen, wil Het Nieuwe Instituut het vraagstuk van het behoud van archieven onder de aandacht brengen van een internationaal designpubliek. Diverse ontwerparchieven dreigen verloren te gaan, wat onvermijdelijk zal bijdragen aan het geheugenverlies in deze sector. Verdwijnt daarmee een onmisbare bron van inspiratie, kennis en herinterpretatie voor hedendaagse ontwerpers? Of is het ontbreken van een collectief geheugen juist het vitale kenmerk van het ontwerpdomein?

De installatie Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander, die de kunstenaars na uitvoerig onderzoek in de bedrijfsarchieven ontwikkelden, werpt dergelijke vragen op. Met hun installatie onderzoeken zij thema’s als materiaal, de scheiding tussen binnen en buiten, en de relatie tussen erfgoed en actualiteit. Het project in Milaan is onderdeel van de programmalijn Landschap en Interieur van Het Nieuwe Instituut.

 

Lernert Engelberts (1977) en Sander Plug (1969) zijn twee in Amsterdam gevestigde kunstenaars. Zij maken conceptuele films en installaties, onder meer gekenmerkt door hun gevoel voor humor. Lernert & Sander werkten voor Kenzo, Wallpaper, Sikkens Foundation, Brioni tailors, Knab en Amnesty International. 

 

Het Nieuwe Instituut is ontstaan op 1 januari 2013 uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur. Links

http://www.hetnieuweinstituut.nl

Tags

wandbekleding, behang, interieur

Gerelateerd nieuws
Nieuwe collecties van Elitis
Élitis komt dit najaar met twee nieuwe stoffencollecties en vult een serie wandbekleding aan met nieuwe kleuren en panorama's.
lees verder
R+T naar Barcelona
In Barcelona vindt in 2020 voor het eerste APAExpo by R+T plaats. Hiermee versterkt R + T zijn positie op het gebied van deuren en poorten.
lees verder
 
NLXL ook in karpetten
lees verder
Pierre Frey tijdens Designweek Parijs
Tijdens de designweek in Parijs in september presenteerden designers, ontwerpers en fabrikanten hun creaties. Maison Pierre Frey leverde producten voor verschillende tentoonstellingen, verdeeld over Parijs.
lees verder
 
Kendix Allure collectie uitgebreid
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden