Woontrend 2022: Safe Haven

Woensdag 17 november 2021

Onlangs presenteerde Inretail de woontrends voor 2022, voortkomend uit de tijdgeest Calibrate. In een serie van vier artikelen zullen deze behandeld worden, vandaag de tweede: Safe Haven.
Woontrend 2022: Safe Haven
Woontrend 2022: Safe Haven Woontrend 2022: Safe Haven

De vier woontrends komen voort uit de tijdsgeest Calibrate: die staat voor de onvoorspelbare tijd waarin we leven. Voor nu en de nabije toekomst leidt de grilligheid van ons bestaan tot nieuwe ideeën op het gebied van hygiëne, digitalisering, thuiswerken, reizen en globalisering. 

 

De tweede trend is Safe Haven, hieronder de uitleg:

 

Achtergrond

Door een verharde maatschappij vol desinformatie en polarisatie, gecombineerd met een onzekere toekomst, voelen sommige groepen zich niet gehoord. Er is behoefte aan verbinding, gelijkheid en aan een gedeelde werkelijkheid. Altruïsme (onbaatzuchtig gedrag) speelt een belangrijke rol in deze trend, net als inclusiviteit. Deze tendens gaat gepaard met vernieuwde aandacht voor het succes van vrouwelijk leiderschap. Omdat verbinding maken en altruistisch denken een grote rol speelt. Denk aan de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Het lijkt of zij een moederrol vervult voor haar land. Deze vrouwelijke manier van leidinggeven zorgt voor verbinding, maar ook voor het wegnemen van zorgen en stress.

 

Deze maatschappelijke tendens laat zich in vormgeving vertalen naar een warm en zacht kleurpalet dat een geruststellend en ontspannen gevoel oproept. Maar de maatschappelijke tendensen worden hier niet alleen gevangen in het kleurgebruik. Ook in de afgeronde vormentaal, en het zachte materiaalgebruik zien we de maatschappelijke behoefte aan verbinding en verzachting weerspiegelt. In de nieuwste vormgeving worden verschillende vormen in het interieur vloeiend met elkaar verbonden: alles lijkt in elkaar over te lopen.

 

Hierdoor voelt het alsof het interieur ons omarmt en geruststelt. Een ander aspect van deze trend is dat de afgeronde vormentaal soms haast koddig aan doet. Producten hebben hierdoor af en toe iets weg van levende wezens. Dit effect heet animisme.

 

Vormen

De gebruikte vormen zijn afgerond en bollig. De vormen van verschillende producten lopen soms in elkaar over tot een vloeiend geheel waardoor het interieur je lijkt te omarmen. Af en toe krijgen vormen iets koddigs en lijken eigen karakters te worden.

 

Kleuren

Het kleurpalet bestaat uit warme roze-/bruintinten, die we ook kennen uit de trend Human Touch van vorig jaar. Deze worden deze keer aangevuld met diverse pasteltinten die het interieur nog vriendelijker en vrolijker maken.

 

Dessins

De dessins zijn hier van ondergeschikt belang. En wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van kleurvlekken en ‘dégradé’-effecten (kleuroverloop-patronen).

 

Materialen

De zachte en pluizige materialen springen hier direct in het oog. Dit is vooral van toepassing op textiel. Als er harde materialen gebruikt worden zoals glas, kunststof, keramiek en hout dan zijn de vormen vaak afgerond waardoor het product toch een zachte uitstraling krijgt. Ook kleuroverloop en semitransparantie spelen een belangrijke rol in de zachte uitstraling van het product die hier zo belangrijk is.

 

 

N.B. 11-11-2021: De eerste Woontrend 2022: Fresh Start.

P.S. 24-11-2021: De derde Woontrend 2022: Traditional Sentiment.

P.S. 03-12-2021: De vierde Woontrend 2022: Transparent Remedy.Links

www.inretail.nl

Tags

nieuws, interieur, woontrends, meubels, woontextiel, kleuren, verf, styling, accessoires, woonaccessoires, woonkamer, kantoor, thuiskantoor, slaapkamer, keuken, #calibrate, #safehaven, #inretail, #annahutten

Gerelateerd nieuws
Samenwerking Interieur Club en Glue
Tijdens Glue in september gaat De Interieur Club zijn netwerkborrel voor interieur- & designprofessionalsorganiseren op vrijdag 16 september!
lees verder
 
Prospectt kiest voor DWI
lees verder
Ceo Intergamma gaat met pensioen
Na bijna 17 jaar leiding te hebben gegeven aan Intergamma, het grootste doe-het-zelfbedrijf van de Benelux, treedt ceo Harm-Jan Stoter per 1 september 2022 af.
lees verder
 
Aanvulling Identity PVC-collectie
lees verder
Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer
Na de succesvolle 22ste editie in januari 2020 – met bijna 13.000 bezoekers die het evenement gemiddeld met een 7,7 waardeerden – staat op 8, 9 en 10 juni 2022 de 23ste editie van de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer in Jaarbeurs Utrecht gepland.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden