Verdere afkoeling woningmarkt

Dinsdag 13 december 2022

Volgens de ING zet de daling van de prijzen en het aantal woningverkopen volgend jaar door. Het gemiddelde prijsniveau valt 2,5% lager uit dan in 2022, en het aantal woningverkopen daalt richting de 175.000.
Verdere afkoeling woningmarkt

In het basisscenario voor de woningmarkt van de ING zet de daling van de woningprijzen in 2023 door. Op jaarbasis dalen de prijzen in 2023 gemiddeld zo’n 2,5%. Dat betekent dat de prijzen eind 2023 zo’n 4,5% onder de prijspiek (uit augustus 2022) zullen liggen. Het aantal verkopen van bestaande woningen neemt dit jaar al met zo’n 15% af naar 195.000. In 2023 daalt het aantal verkopen naar verwachting verder richting de 175.000 (-8%). Vooral de hogere rentes zetten een rem op de prijsontwikkeling en het aantal woningtransacties. Daarnaast spelen de lagere beleggersvraag en verlaging van de ‘schenking eigen woning’ een rol. De krappe arbeidsmarkt, het koopkrachtreparatiepakket van de overheid en het woningtekort stutten de woningmarkt.

 

Hoewel deze factoren de woningprijzen volgend jaar verder onder druk zetten, zijn er ook factoren die ervoor zorgen dat de prijsdaling gedurende 2023 beperkt blijft:

 

Ondanks de milde recessie eind 2022 en 2023 loopt de werkloosheid naar verwachting weinig op. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er namelijk voor dat het aantal huishoudens dat te maken krijgt met inkomensverliezen beperkt blijft. Bovendien is in deze marktomstandigheden de onderhandelingspositie van de groep jonge, hoogopgeleide woningkopers sterk. Voor hen lijkt een bovengemiddelde loongroei van 4% tot 6% in 2023 aannemelijk. Zo kan hun koopkrachtverlies relatief beperkt blijven.

 

Daarnaast heeft de overheid in reactie op de hoge inflatie rondom Prinsjesdag een flink beleidspakket met extra maatregelen aangekondigd voor 2023 om het verlies aan koopkracht voor alle huishoudens deels te compenseren.

 

Het structurele woningtekort maakt dat de neerwaartse prijsdruk bij een daling van de woningvraag beperkt kan blijven. Op dit moment zijn er grote onzekerheden (bijvoorbeeld rondom de impact van de oorlog in Oekraïne op de ontwikkeling van de energieprijzen en de economische groei) die uiteindelijk impact hebben op de woningmarkt. Dit maakt het extra lastig om de korte termijnontwikkelingen op de woningmarkt te voorspellen. Het geschetste basisscenario kan hierdoor snel ingehaald worden door de werkelijkheid. De woningmarkt kan minder afkoelen dan in het door de ING geschetste basisscenario: als marktrentes lager uitvallen dan verwacht, de economische groei juist hoger is en de stemming onder woningkopers positiever is. Als deze drijvers zich in omgekeerde richting ontwikkelen, kan dit juist voor meer afkoeling van de woningmarkt zorgen.Links

www.ing.com

Tags

nieuws, interieur, woningmarkt, huizen, makelaars, prijzen, daling, prijsontwikkeling, nieuwbouw, verhuizingen, hypotheek, bank, schatting, scenario, onderzoek, #ing

Gerelateerd nieuws
 
Inspirerend randprogramma Imm
lees verder
Groei Intergamma
Intergamma rapporteert een omzetgroei over 2022 en maakt nieuwe benoemingen bekend in de raad van commissarissen.
lees verder
Banenwinkel is geopend
Op 1 juni is de eerste banenwinkel geopend in de binnenstad van Inretail, als onderdeel van een uitgebreide campagne voor nieuw personeel.
lees verder
Zuiver verkleint merkenportfolio
De Zuiver Group viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Het is volgens het bedrijf tijd voor een nieuw hoofdstuk, waarin het uitbouwen van de merken en partnerschap met dealers centraal staan.
lees verder
Digitale academie
De Digitale Academie van de Ambiente, Christmasworld en Creativeworld georganiseerd door de Messe Frankfurt gaat van start met duurzaamheid als openingsthema.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden