Verbetering consumentenvertrouwen

Donderdag 20 maart 2014

De stemming van consumenten in Nederland verbeterde in maart verder. De indicator steeg 3 punten en kwam uit op -7. Consumenten waren in maart positief over het algemeen economisch klimaat. Hun koopbereidheid veranderde echter nauwelijks. Het consumentenvertrouwen is sinds de zomer van 2013 vrijwel onafgebroken toegenomen.
Verbetering consumentenvertrouwen

De deelindicator Economisch klimaat verbeterde in maart 10 punten en kwam uit op 4. Voor het eerst na augustus 2007 is deze deelindicator weer positief. Het vertrouwen in de economische situatie in de komende twaalf maanden nam in maart het meest toe. Over de toekomstige economische situatie zijn consumenten al vijf maanden achtereen optimistisch. Met 24 bereikte de stand bij deze deelvraag in maart de hoogste waarde in 7 jaar. Ook het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde van februari op maart fors.

De koopbereidheid veranderde in maart weinig. Consumenten vonden de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, dan een maand eerder. Verder waren ze wat somberder over hun eigen financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden. Over hun financiën in de komende twaalf maanden waren ze daarentegen iets minder pessimistisch dan een maand eerder. Per saldo daalde de deelindicator Koopbereidheid 1 punt, naar -13. Daarmee is de koopbereidheid nog steeds laag.Links

www.cbs.nl

Tags

consumentenvertrouwen, maart 2013, economisch klimaat, koopbereidheid

Gerelateerd nieuws
Meer omzet, lager volume
De detailhandel zette in het eerste kwartaal van 2023 bijna 8% meer om. Deze toename komt door hogere prijzen. Het volume was ruim 3% lager volgens het CBS.
lees verder
Laag consumentenvertrouwen
Het consumentenvertrouwen in Nederland bleef in mei heel laag. Tevens daalde de gemiddelde prijs van een koopwoning en werden er minder woningen verkocht.
lees verder
Lagere omzet woninginrichting
In maart hebben huishoudens 0,8% meer gekocht, een groei die alleen veroorzaakt wordt door diensten. De omzet van onder andere woninginrichting is gedaald.
lees verder
Vastgoedmarkt wordt kopersmarkt
De woningmarkt heeft een nieuwe fase heeft bereikt. Verkoopprijzen blijven dalen, woningen staan langer te koop en misschien wel het meest opvallende: massaal overbieden is voorlopig verleden tijd. In plaats daarvan lijken onderbiedingen weer de norm te worden.
lees verder
Fedustria pleit voor ambitieus industriebeleid
De Belgische beroepsorganisatie Fedustria is hoopvol na een moeilijk jaar 2022, zo bleek op de recent gehouden algemene vergadering.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden