Twee-jarige CAO

Zaterdag 13 januari 2024

De sector retail non-food in Nederland heeft vanaf deze maand weer een cao. De looptijd is twee jaar, tot 1 januari 2026.
Twee-jarige CAO

Bijna 200.000 medewerkers in de retailsector gaan er per 1 januari 2024 minimaal 3,75% op vooruit en afhankelijk van functie en ervaringsjaren kan dit hoger zijn. Ook op 1 juli is er een salarisstijging en in 2025 ook nog twee keer.

 

Eindbod

Op 1 juli 2024 stijgen alle salarissen in het loongebouw met het percentage waarmee de overheid besluit het wettelijk minimum uurloon op die datum te verhogen. Ook in 2025 gebeurt dat nog twee keer, op 1 januari en 1 juli 2025. 'Het is een net eindbod dat bij de vakbonden werd neergelegd,' stelt algemeen directeur Jan Meerman van werkgeversorganisatie Inretail. 'Er staat veel druk op de non-food retailmarkt en de  behoefte aan rust en duidelijkheid is groot, zowel bij er werkgevers als medewerkers. Dat blijkt ook uit positieve uitkomsten van achterban raadplegingen van de vakbonden CNV Vakmensen, AVV, De Unie en RMU.'

 

Uurloonsysteem

Het loongebouw waarmee de sector werkt, was gebaseerd op maandlonen en wordt omgezet naar een uurloon systeem. Dat komt omdat de overheid besloot het minimum uurloon te baseren op een 36-urige werkweek, met extra loonkostengevolgen voor cao’s die een langere werkweek kennen. De woonretail werkt met een 37-urige werkweek en in andere branches die onder de cao retail non-food vallen, beslaat een volledige werkweek 38 uur. Inretail adviseert bij de aanname van nieuwe medewerkers en voor personeelsplanningen zoveel mogelijk een 36-urige werkweek als uitgangspunt te nemen. In de looptijd van de cao zal onderzoek worden gedaan naar de werk-privé balans van medewerkers en naar een toekomstbestendig loongebouw.Links

www.inretail.nl

Tags

nieuws, interieur, nonfood, cao, collectieve arbeidsovereenkomst, verbindend, onderhandeling, vakbonden, loongebouw, loonstijging, stagevergoeding, salaris, exploitatie, werkgevers, werknemers, scholing, opleiding, inflatie, definitief, resultaat, ledenraad, ledenraadpleging, #inretail, #cnvvakmensen, #unie, #avv, #rmu, #cao

Gerelateerd nieuws
Kiezen voor elektrische raamdecoratie
[Sponsored artikel] - Steeds meer woningbezitters maken de keuze om over te stappen van handbediende naar automatische raamdecoratie.
lees verder
Stefan Lohrberg weg bij Spoga+gafa
Het gezicht van Spoga+gafa vertrekt: directeur Stefan Lohrberg neemt afscheid na de aankomende editie van 16 tot 18 juni.
lees verder
 
Nieuw formules deelname imm
lees verder
Inflatie blijft 2,7%
Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren in mei 2,7% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In april was de inflatie ook 2,7%.
lees verder
Meer jongeren kopen woning
Verschuiving woningaankopen in Nederland: aandeel ouderen daalt, aandeel jongeren stijgt, zo meldt de ING bank.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden