Mondkapjesboete voor klant

Vrijdag 04 december 2020

De Nederlandse Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus probeert in een brief helderheid te scheppen over wie beboet wordt, de klant Úf de winkelier, als een klant zonder mondkapje een winkel binnengaat.
Mondkapjesboete voor klant

Grapperhaus is helder: een ondernemer hoeft niet handhavend op te treden en wordt daarmee niet beboet. Een klant die zonder een mondkapje in de winkel is, kan wel een boete krijgen. Weigert de klant een mondkapje te dragen, dan mag de ondernemer de klant uit de winkel weren. Als de klant dan toch de winkel ingaat is hij of zij in overtreding met de wet en kan hij of zij daarvoor een boete krijgen.
 
Een winkelier moet echter wel weer een actief deurbeleid voeren en klanten aanspreken op het dragen van een mondkapje. Dat kan bijvoorbeeld via deurposters bij de winkelentree. Zo bevordert hij de naleving van de wet. Met de invoering van de wettelijke mondkapjesplicht afgelopen dinsdag 1 december ontstond hierover onduidelijkheid.Het blijft dus toch nog best onduidelijk: De ondernemer hoeft dus niet te handhaven, maar is wel verplicht om de mondkapjesplicht te handhaven, maar krijgt weer geen boete als de klant geen mondkapje draagt, zolang de naleving van de wet actief gestimuleerd wordt. De vraag is echter hoe actief dat moet en wat er gebeurt als dat in ogen van Grapperhaus niet in voldoende mate is gedaan (toch een boete?) en wie dat beoordeelt.

De minister van Justitie zal naar verwachting van Inretail hierover ook duidelijkheid geven aan gemeenten en handhavers. Voor zover dat dus überhaupt duidelijk te krijgen is. Nog los dat van het feit dat dit een maatregel is waarvan de overheid zelf maandenlang zelf heeft aangegeven dat die niet werkt.

 

P.S. 10-12-2020: De wetenschap heeft inmiddels bewezen dat het niet werkt.

P.S. 28-12-2020: De bovenstaande link werkt niet meer omdat het Linkedin-profiel van Wybren van Haga niet beschikbaar is?! Hierbij een link naar een artikel uit HP De Tijd over de (on)zin van mondkapjes.Links

www.inretail.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, woon, wonen, woning, residentieel, non-food, retail, detailhandel, brancheorganisatie, belangenbehartiger, cbw, mitex, in retail, winkel, organisatie, belang, vereniging, informatie, portaal, arbeid, pensioen, regeling, omstandigheden, economie, crisis, corona, covid-19, inretail, veiligheid, veiligheidsprotocol, #mondkapjesplicht, #corona, #covid19, #inretail

Gerelateerd nieuws
De tuin van licht
Na maanden in het thuiskantoor te hebben doorgebracht, lijkt de eigen tuin bijna een exotische vakantiebestemming. Occhio werkt hieraan mee met de introductie van de Sito collectie.
lees verder
 
Bijzonder kleed met landkaart
lees verder
NIeuwe aluminium jaloezieŽn
De nieuwe aluminium jaloezieŽn van Bece zijn stijlvol en door een ruime keuze aan breedtes, finishes, kleuren, ladderbanden en modellen zijn ze naar wens samen te stellen.
lees verder
Joriís topmodellen op de catwalk
Jori zorgt voor kleur in haar bestaande modellen. Vijf modellen krijgen een modieuze outfit of krijgen er een nieuwe pasvorm bij. De volgende producten paraderen over de virtuele catwalk.
lees verder
 
Nieuwe vinylcollectie
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden