Makersgeheimen in Textielmuseum

Donderdag 18 maart 2021

Het Textielmuseum opent zaterdag 26 juni de nieuwe tentoonstelling ‘Makersgeheimen. Kunstenaars en ontwerpers in het Textiellab’. De tentoonstelling staat gepland van 26 juni 2021 tot en met 8 mei 2022.
Makersgeheimen in Textielmuseum
Makersgeheimen in Textielmuseum Makersgeheimen in Textielmuseum Makersgeheimen in Textielmuseum

Dagelijks werken kunstenaars en ontwerpers intensief samen met de technische experts in het Textiellab, de specialistische werkplaats van het Textielmuseum. De rol van deze experts, zoals weefspecialisten of garendeskundigen, is vaak onzichtbaar, maar tegelijkertijd essentieel voor het ontwerp- en maakproces. In ieder project gaan de creatieve makers en technische experts met elkaar in dialoog. Ze dagen niet alleen elkaar uit, maar ook de machines en productiemethoden in het lab. Dit leidt tot uitzonderlijke kunstwerken, modecollecties, designproducten en prototypes.

 

De expositie ‘Makersgeheimen’ laat zien hoe deze textiele werken in co-creatie tussen vormgever en technicus tot stand komen en geeft een blik in het inspirerende makerschap dat dagelijks in het TextielLab te ervaren is. De expositie biedt een blik in het maakproces van creatieve makers als Otobong Nkanga, Koen Taselaar en Tess van Zalinge.

Uniek aan het Textiellab is dat museumbezoekers er kunnen meekijken over de schouders van de creatieve makers en technische specialisten. Ze zien van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand?

 

Verdeeld over twee ruimten in de tentoonstelling komt het makerschap tot leven. In de eerste ruimte van de tentoonstelling waan je je als bezoeker in de ateliers en studio’s van makers als Sigrid Calon, Alissa + Nienke en Tanja Smeets en ontdek je hun werkwijzen en inspiratiebronnen. Te zien zijn bijvoorbeeld schetsen, werktekeningen, proeven en garens. In videofragmenten doen de productontwikkelaars, garenspecialisten en technische experts uit het TextielLab het maakproces uit de doeken en vertellen ze hoe ze de textiele werken samen creëerden. In de tweede ruimte van de expositie zijn de (tussen)resultaten van de creatieve productieprocessen te zien: van een innovatieve zonnewering en metershoge wandkleedstalen tot meubelconstructies gemaakt met passementtechniek en kledingstukken die reageren op weersomstandigheden.

 

In het hart van het Textielmuseum bevindt zich het TextielLab, de dynamische werkplaats voor innovatieve textielproductie. Het is een proeftuin waar zowel jong talent als gevestigde namen in kunst en design, samen met de technische experts en productontwikkelaars, nieuw werk op de innovatieve machines in het Textiellab creëren. Hiervoor putten ze inspiratie uit de rijke bronnen van het TextielMuseum, zoals oude verfstalen, weefbindingen of productiemethoden.

 

Het Textielmuseum is momenteel gesloten voor publiek. Bekijk de website voor actuele informatie over de bezoek- en openingstijden.Links

www.textielmuseum.nl
www.textiellab.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, woon, wonen, woning, textiel, interieurtextiel, stof, interieurstof, gordijnstof, textieldesign, textielontwerp, tentoonstelling, makersgeheimen, #textielmuseum, #textiellab

Gerelateerd nieuws
Problemen meubelindustrie
De productie van meubelen en interieurs komt steeds meer in de knel door aanhoudende tekorten en late levering van grondstoffen en materialen. Meubelen en interieurs zullen duurder worden.
lees verder
Voorjaarsvakdagen bijna van start
De exposanten van de Woonindustrie (DWI) zijn er klaar voor, op 12 en 13 april begint het eerste deel van de Voorjaarsvakdagen, dat van 18 – 20 april vervolgd wordt. Van vernieuwde stands tot nieuwe producten, ze zijn allemaal de moeite van het bezoeken waard.
lees verder
Inretail gooit handdoek
Detailhandelsbrancheorganisatie Inretail gaat niet in hoger beroep tegen de Nederlandse staat om de gedwongen winkelsluiting op te heffen. En het IMF heeft overheden inmiddels geadviseerd om noodlijdende zaken op te kopen!
lees verder
Toegankelijke klasse Artelux
Met het thema ‘City Living’ borduurt Artelux voort op het vorig jaar geïntroduceerde ‘Luxury Living’, waarbij het stadse hotelleven een hoofdrol speelt. Het gaat om toegankelijke klasse, verfijnd en elegant.
lees verder
 
Webinar met Harry Bijl
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden