Krimp consumptie

Dinsdag 14 november 2023

De Nederlandse consumptie van huishoudens krimpt met bijna 2% in september, waarbij de krimp voor de woonbranche nog sterker was.
Krimp consumptie
Krimp consumptie

In september 2023 hebben huishoudens 1,9% minder goederen en diensten aangeschaft dan in september 2022, meldt het CBS. Ze kochten zowel minder goederen als minder diensten. De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in oktober vrijwel even ongunstig als in september.

 

Consumenten hebben in september 0,3% minder diensten afgenomen, zoals verzekeringen, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant, evenementen of kapper, dan in september 2022. Dat is de eerste jaar-op-jaardaling na maart 2021. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens 1,7% minder besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in september 2022. Ook kochten consumenten 4,3% minder duurzame goederen, vooral minder schoenen, kleding en spullen voor de woning. Consumenten schaften echter meer auto’s aan. Verder hebben huishoudens in september 7,1% minder overige goederen, zoals energie, motorbrandstoffen en artikelen voor persoonlijke verzorging, gekocht.

Een paar weken geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in september 3,3% kleiner was dan in september 2022. Het volume van de non-foodwinkels lag 6,4% lager, terwijl dat van de foodwinkels met 2,1 procent kromp. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

 

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

 

Volgens de consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in oktober vrijwel even ongunstig als in september. De jaar-op-jaarstijging van de aandelenkoersen was groter en de jaar-op-jaardaling van de huizenprijzen was kleiner. Daarentegen was de stijging van de werkzame beroepsbevolking kleiner dan in de voorgaande maand en waren consumenten negatiever over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid.Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, daling, consumptieradar, #cbs

Gerelateerd nieuws
Duurzaamheid en innovatie centraal
Optimale vooruitzichten voor Techtextil en Texprocess 2024: een hoog niveau van vraag en internationaliteit in combinatie met een uitstekende mate van innovatie
lees verder
Netwerkborrel in Milaan
De Interieur Club organiseert wederom de netwerkborrel tijdens Milaan Design Week en hiervoor kunnen nu kaarten besteld worden.
lees verder
B-Living focust op online uitbreiding
Als fusiebedrijf gespecialiseerd in glas en textiel, heeft interieurgroothandel B-Living, door strategische overnames de consumentenmarkt betreden. De onderneming wil binnen enkele jaren de helft van haar omzet online genereren.
lees verder
Dreigend faillissement Signa groep
De Oostenrijkse Signa Group, tot voor kort mede-eigenaar van onder andere De Bijenkorf, dreigt failliet te gaan.
lees verder
 
Nieuwe ceo Homefashion Group
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden