Consument lokaal loyaal

Zaterdag 18 november 2023

Uit onderzoek van marktonderzoekburo Q&A, in opdracht van EK Retail, blijkt dat de consument loyaal is aan de lokale ondernemer.
Consument lokaal loyaal
Consument lokaal loyaal Consument lokaal loyaal

Consumenten zijn loyaal aan lokale winkeliers. De plaatselijke ondernemers onderscheiden zich van landelijke ketens met de kwaliteit van hun producten en persoonlijke service, vinden ze. Daarbij is de gunfactor van deze zelfstandig ondernemers hoog. Klanten willen de lokale economie graag ondersteunen en bijdragen aan duurzaamheid. Dat blijkt uit representatief onderzoek in opdracht van retail-organisatie EK Retail, dat zelfstandig ondernemers ondersteunt op gebied van integratie online offline, inkoop en marketing.

 

EK Retail peilde via marktonderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy de mening onder 1.355 consumenten in de leeftijd van 25 tot en met 75 jaar. Uit dit onderzoek blijkt het belang van lokale ondernemers voor de consument en zijn of haar leefomgeving. Het rapport hierover, getiteld ‘De kracht van lokaal’, wordt vandaag, aan de vooravond van de Dag van de Ondernemer, gepubliceerd.

 

Bepalend voor identiteit

Belangrijke conclusie is dat de lokale winkels belangrijk en bepalend zijn voor de identiteit en het karakter van de woonomgeving. 65% Van de ondervraagden noemt de aanwezigheid belangrijk, 60% bepalend. Vooral in zuid- en oost-Nederland is die waardering sterk. Inwoners in die regio’s roemen het brede aanbod aan winkels en wijzen op de sfeer en reuring in de winkelstraat waaraan de winkeliers bijdragen. 

 

Het percentage aankopen dat klanten doen bij lokale winkels ten opzichte van landelijke ketens, ligt ongeveer gelijk. Zo’n veertig procent schaffen ze naar eigen zeggen aan bij zelfstandig ondernemers. Belangrijke factoren voor de consument zijn de factor ‘mens’ (betrokkenheid, klantvriendelijkheid, service, betrokkenheid bij de gemeenschap, ondernemerschap) alsook de kwaliteit van producten. Juist op die aspecten maakt lokale retail in deze tijden van digitalisering het verschil, zo blijkt.

 

Deskundig personeel

Daarbij is de gunfactor van lokale ondernemers groot. Consumenten willen de lokale economie en betreffende ondernemer ondersteunen en hechten sterk aan het persoonlijk contact. Voor ouderen (56 tot en met 75 jaar) is dit sociale aspect nog groter. 'Zij vinden deskundigheid van het personeel een belangrijke kracht van lokale retail en nemen de mogelijk soms hogere prijzen voor lief. In regio’s die sterk vergrijzen kunnen lokale winkels daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid en het voorkomen van vereenzaming,' stelt retailexpert van Q&A John Terra.

 

Bijdragen aan het milieu speelt eveneens een wezenlijke rol bij de keuze voor lokaal. Liefst driekwart van de consumenten beschouwt lokaal inkopen doen als een duurzame vorm van winkelen en 1 op de 5 respondenten noemt duurzaamheid expliciet een beweegreden om lokaal te winkelen. Voornaamste reden is om de CO2-uitstoot te verminderen.

 

‘Kloppend hart’

EK Retail spreekt van ‘bruikbare uitkomsten’. 'Dit onderzoek toont aan dat de lokale retail het kloppend hart en de duurzame ruggengraat is van de plaatselijke gemeenschap,' reageert algemeen directeur Gertjo Janssen: 'Lokaal ondernemerschap speelt letterlijk en figuurlijk een sleutelrol in het kleuren van de winkelstraat. Dat is een mooi compliment voor onze aangesloten leden: de zelfstandig ondernemers en franchisenemers. En helemaal aan de vooravond van de Dag van de Ondernemer.'

 

Tegelijkertijd is er op verschillende vlakken nog winst te behalen, realiseert Janssen zich. 'De bijdrage aan sfeer en de reuring in de straat wordt door meer dan de helft van de consumenten als positief beoordeeld. Maar het is ook een aspect dat zwaar weegt bij consumenten. Hier liggen dus kansen om je nog meer te onderscheiden!' Dat geldt volgens Janssen ook voor het sponsoren van clubs of deelnemen aan lokale initiatieven. 'Denk aan het mede-organiseren van een dorpsfeest. Daarmee speel je je in de kijker.' Ten slotte benoemt hij de rol van werkgever: 'Lokale ondernemers zijn een bron van werkgelegenheid, maar zouden zich op dat vlak nog meer kunnen profileren.'

 

Het volledige rapport is te downloaden.Links

www.ek-retail.com
www.qanda.nl

Tags

nieuws, interieur, onderzoek, retail, retailorganisatie, lokaal, ondernemers, ondernemerschap, wonen, mode, boeken, sport, leden, zelfstandig, werkgever, consument, personeel, deskundigheid, loyaliteit, duurzaamheid,leefbaarheid, digitalisering, #ekretail, #qanda

Gerelateerd nieuws
 
Derde editie Destination Design
lees verder
B&B geluk zit in kleine dingen
[Sponsored artikel, betaald partnerschap met Hema] - Hoe een B&B aantrekkelijker te maken is al jaren wekelijks te zien in het populaire tv-programma 'Bed & Breakfast'. Hierbij wat tips.
lees verder
Elegante deurmatten in interieur
[Sponsored artikel] - Bij de inrichting van je woning zorg je er onder meer voor dat je meubels bij elkaar passen de muren een mooie kleur krijgen en kunstwerken aan de wand hangen. Maar heb je ook aan een passende deurmat gedacht?
lees verder
Ontwerptalent op Trendz
Iedereen die zich professioneel met woonaccessoires bezig houdt is van 25, 26 en 27 augustus weer welkom in Evenementenhal Gorinchem, voor vakbeurs Trendz. Op het evenement zijn ook verschillende ontwerptalenten aanwezig.
lees verder
 
K+R Interior Concepts failliet
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden